Home > Råvarubrevet v35: ”Oljan pressas kraftigt när amerikanskt oljelager fortsätter öka, samtidigt som Iran fortsätter öka sin produktion…”

Råvarubrevet v35: ”Oljan pressas kraftigt när amerikanskt oljelager fortsätter öka, samtidigt som Iran fortsätter öka sin produktion…”

Vilken intressant vecka vi fått uppleva. Oljan har fortsatt pressas kraftigt efter uttalande och höga lagernivåer, medan järnmalm har svårt att släppa taget om 57 dollar. Fredagens uttalande i Jackson Hole förhöjde räntehöjaroron betydligt, samtidigt som Storbritannien visar överraskande positiva siffror efter Brexit och valutamarknaden har satt sina spår på den svenska kronan. Då guldet är väldigt styrt hur dollarn rör sig, så har guldet fått åka på ett riktigt nederlag senaste dagarna och handlas strax ovanför 1300 dollar. Bland livsmedel denna vecka har den starka dollarn även satt sina spår, där bland annat vete fallit som en sten, samtidigt som det även kom prognos om ökad produktion från Ryssland.

Analys sponsrad av Vontobel
Positionera dig med ett stort utbud av strukturerade produkter från Vontobel!

 

BEAR OLJA X12 VON2

Entré Sälj
$46.00
Målkurs
$42.00
Nödutgång
$47.50

I veckans brev

Energi: Överraskande höga lagernivåer och iranskt uttalande fortsätter pressa oljan.

Oljan har fortsatt sin resa söderut sedan föregående vecka, efter en mindre sidledes rörelse några dagar.

Veckan som gått har vi fått uttalande från Irans vice industriminister Moazami, som på tisdagen sade att landet siktar på att öka oljeproduktionen till 4 miljoner fat per dag innan året är slut.

Det slutliga målet för Iran är att landet vill uppnå en råoljeproduktion på 4.75 miljoner fat per dag, där nuvarande nivå är på 3.8 miljoner fat per dag.

Oljan börjar alltså röra sig söderut när vi nu även rent tekniskt klivit under både 50 men även 100 dagars glidande medelvärde.

Vi har tidigare skrivit om att vi väntade oss nya rykten från Opec om ett förnyat försök till produktionstak, för att rädda den nedgång som pågått före sommaren.

Trots att ingen överenskommelse skett så fortsätter detta återkommande stå i fokus. All förhoppning är på det kommande informella Opec mötet i Algeriet slutet av månaden kan ge någon form av överenskommelse, men samtidigt är det upp till bevis då Opec onekligen vid flertal tillfälle lämnat sina möten med besvikelser.

Ryssland säger samtidigt att man inte ser något behov av produktionstak vid 50 dollar per fat, och tillägger även att om priset faller tydligt från denna nivå så kan det börja bli aktuellt med produktionstak från deras håll.

Veckans amerikanska lagerrapport visade på en ökning av 2.3 miljoner fat veckan som gått, betydligt högre än 0.8 miljoner fat som analytikerna förväntade sig.

Samtidigt föll bensinlagren med 0.7 miljoner fat, där väntat var en nedgång på 1.0 miljoner fat.

Den styrka som vi upplevde föregående vecka då vi skrev att vi inlett en ”bull market” är för närvarande utsuddad till följd av veckans uttalande och rapportbesvikelser, och det är nu upp till Opec att bevisa sin styrka och inte bara komma med förhoppningar.

Vi behöver alltså styrka och viljan kring produktionstak för att rädda den fallande kniven mot 42/43 dollar som pågår just nu, och det blir helt klart en spännande fortsättning framöver…

Brent (dagsdiagram)

 

Basmetaller: Järnmalm fortsätter uppvisa svårigheter kring 57 dollar.

Järnmalm har sedan vecka 30 börjat visa allt mer positiva tendenser efter tidigare utmanande strax under årshögsta i maj.

Terminen har rört sig sakta men säkert upp mot norr, och av 9 veckor har vi enbart noterat en knappt märkbar nedgångsvecka efter att vi bröt 40 veckors glidande medelvärde.

Som vi rapporterade redan förra gången då vi tog en titt på järnmalm, så står Kina för en stor efterfrågan på denna basmetall, och frågan är alltid huruvida landet kommer fortsätta med stimulanser.

Flera analytiker menar att vi kommer se en fortsatt avmattning från Kina, och att utifrån ett 12 månaders perspektiv att vi har mer att ge på nedsida jämfört med uppsida.

Det kan mycket väl innebära att vi får en fortsatt tråkig sidledes handel framöver mellan 47 – 64 dollar, men att ett utbrott där volymen är av högre karaktär kan ge goda chanser för antingen ett trevligt bottenfiska under 47 dollar för att söka sig nedåt mot 40 dollar.

Även om sannolikheten är högre på nedsidan, kan det mycket väl innebära ”tredje gången gillt” om vi bryter oss ovanför 64 dollar, som tidigare utmanats vid maj men även juni föregående år.

Svårigheterna kvarstår dock kring 57 dollar som vid upprepade tillfällen visat sig vara svårslagen, men skam den som ger sig..?!?

Däremot visar sannolikheten på en större förmåga att söka sig söderut, och morgondagens jobbrapport från USA kommer även här ge en vägledning med överraskning som besvikelse.

Visar rapporten på besvikelser så kan det vara många korta positioner som återtas, och vice versa, och det kan vara läge att vara något avvaktande inför morgondagens jobbrapport från USA som kommer kl 14.30 svensk tid innan en position tas.

Järnmalm (dagsdiagram)

 

Ädelmetaller: Ökad risk för räntehöjning i år pressar guldet mot 1300 dollar.

Föregående råvarubrev skrev vi att vi inväntade klarhet gällande räntehöjning i Jackson Hole från amerikanska centralbankschefen innan vi skulle kunna ge en mer klar synpunkt till guldet.

Nu blev fallet så dystert att en räntehöjaroro har ökat efter uttalande, och vissa anser att det kan komma en räntehöjning redan i september men framförallt i december efter att den amerikanska ekonomin börjar uppnå de nivåer som Fed förväntar sig.

Guldet har därmed fallit kraftigt samtidigt som dollarn stärkts ordentligt, och handlas kring vår stödlinje som bröts i samband med Brexit oroligheterna kring midsommar.

Som vi skrev föregående vecka handlades vi under MA 50,  som nu alltså fortsatt handlas därunder förutom en kortare intradags rekyl över denna nivå strax under 1340 dollar dagen på fredagen föregående vecka.

Vi har varit positiva till guldet sedan en tid tillbaka, men vi är nu snarare mer avvaktande till svagt negativa då Feds uttalande i Jackson Hole var allt mer positiva för en kommande räntehöjning, och vi ser nu istället allt mer ut att börja bryta oss under 1300 dollar.

Eftersom vi nu fick det krokben på guldet som vi lyfte som ett riskmoment föregående vecka, så fann vi initalt mark under 1310 dollar för att nu handlas till strax ovanför två månaders lägsta notering 1300 dollar.

Stänger vi under 1300 dollar, anses detta vara negativt åtminstone ur ett kortare perspektiv, och då inväntar även vårt 100 dagars glidande medelvärde vid denna nivå, som ytterligare sprider bränsle på den nedtryckning som pågår.

Fredagens jobbrapport blir veckans stora händelse för guldet, då en fortsatt positiv utveckling skulle förstärka ytterligare en räntehöjning redan vid FOMC-mötet 20-21 september, och därmed lyfta dollarn och pressa guldet.

Sannolikheten för en räntehöjning i september fortsätter öka och är nu uppe i 38 procent, enligt Fed funds-terminerna.

Förväntningarna är tillökning av 186.000 arbeten, och det behövs inte större avvikelser för att vi ska få uppleva kraftigare rörelser.

Därmed blir veckans rekommendation att vara mer avvaktande även här, tills vi ser en utkristallisering om vi bryter oss under vårt två månaders handelsintervall eller ej.

Guld (dagsdiagram)

 

Valutor: Breda nedgångar för svenska kronan i augusti. Är det dags för återhämtning eller fortsatt nedgång?

Kronan fortsätter försvagas sedan ett par veckor tillbaka, samtidigt som även den tekniska indikationen knappast ger några ljusglimtar.

Vi har alltså en bred förstärkning av pundet, som fortsätter visa styrka.

Brittiska makro ekonomiska siffror har varit överraskande starka efter Brexit folkomröstningen, där Storbritannien har valt att lämna EU.

Eftersom pundet fortsatt stärkas brett på valutamarknaden, har detta även inneburit att svenska kronan försvagats.

Fredagens uttalande i Jackson Hole från bland annat amerikanska centralbankschefen Janet Yellen, och Stanley Fischer har ytterligare styrt veckans utveckling på valutamarknaden, där dollarn stärkts pga. ökad räntehöjaroro.

Samtidigt står veckans fokus inför morgondagens rapport i USA gällande ADP jobbrapporten, där en stark siffra skulle driva dollarn vidare norrut.

Tar man en titt i veckans diagram ser vi alltså en bred nedgång senaste tiden då kronan försvagats. Valutaparen USD/SEK, GBP/SEK och CHF/SEK har alla tydligt stärkts mot den svenska kronan, och när den svenska kronan faller, så stärks alltså valuta paret.

Rent tekniskt noteras vi även kring utbrottsnivåer och bilden är allt ifrån positiv tills bevisat annorlunda.

Frågan är helt enkelt om vårt bottenfiske är avklarat, eller om detta bara är början på en fortsatt försvagning…

Svenska Kronan (dagsdiagram)

 

Livsmedel: Stark dollar och kraftigt ökad produktionsprognos i Ryssland får vete att falla som en sten.

Vilken bitter resa vete fått uppleva sedan vi skrev om råvaran vecka 33. Vi ställde oss positiva utifrån att vi dels brutit oss över vårt 50 dagars glidande medelvärde, men framförallt efter att sedan tidigare rapporterat om torka i Frankrike som fått stå i fokus, som även inneburit sämsta skörd på hela 13 år.

När det kommer till råvarumarknaden är denna väldigt tydligt korrelerad till dels makro ekonomi, och ekonomiska prognoser samt tillväxt styr inte minst prisutveckling, men även när det kommer till livsmedelssegmentet så styrs ytterligare dessa råvaror av väderförhållande, och vänder således kappan efter vinden…

Den globala veteproduktionen förväntas nu överstiga efterfrågan med så mycket som 10 miljoner ton, cirka 1.4 procent.

Stark skörd i USA men även Ryssland är det som bidrar som underliggande faktor.

Ryssland som kommit in som en oväntad spelare i matchen, rapporterade tidigare i månaden att U.S Department of Agriculture har höjt sitt estimat, och har en förväntad skörd på hela 72 miljoner ton mot tidigare prognos på 66 miljoner ton.

För konsumenterna är det goda nyheter då utbudet kommer överstiga efterfrågan, vilket då kommer driva ner priserna som följd.

Samtidigt är det viktigt att se det hela ur ett globalt perspektiv där kraftig dollar uppgång har pressat råvarumarknaden som helhet senaste veckan, efter att räntehöjaroron ökat efter uttalande i fredags från flera Fed-ledamöter i Jackson Hole.

Även om vi ställde oss positiva så sade vi att vi snarare såg att bottenfisket var avklarat, men istället kom nyheterna från USA och Ryssland som ställde till det hela.

Vi sade också att vi behövde en stängning över MA 50 innevarande vecka, så blev ej fallet och istället fortsatte vi söderut till mer eller mindre 10 års lägsta nivåer. Vi har alltså fortsatt det bottenfiske som pågår, och vår prognos blir till följd av detta att avvakta, för att se en utkristallisering i det hela.

Vete (dagsdiagram)

 

Få Råvarubrevet till din e-post varje torsdag!

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto