Home > Råvarucykeln och Dow/Guld

Råvarucykeln och Dow/Guld

Jag skriver denna artikel i all hast då omständigheterna kräver det. Tyvärr hann jag inte få ut den innan det var för för sent, åtminstone för silver, men jag hoppas ni kommer ihåg då jag sade att rallyt var slut i en av mina tidigare analyser.

För att komma till saken är det så här: Råvarucykeln har vänt ner, men det är inte slutet för guldets långsiktiga uppgång. Det är dock rekyldags! För andra råvaror ser det mörkt ut å andra sidan, då deflation står för dörren!

Först ska vi titta på seklets viktigaste graf:  Förhållandet mellan Dow/Guld. Då guld är pengar är det  intressant att se hur börsen är värderad i just riktiga pengar. Nu har jag bara denna graf som ni ser framför er som är några år gammal, men bara så att ni vet är dow/gold just nu ca 6,5. Titta sedan på indexgrafen för Dow Jones.

Dow Jones / Gold Ratio
Dow Jones / Gold Ratio

Om vi tittar lite närmare så ser vi att de reella svängningarna bara har blivit större efter att guldmyntfoten tagits bort under 30-talet, men blivit frånkopplade  och att även recessionerna på 70-talet verkar ha varit lika svåra som depressionen på 30-talet, i reella termer.  Detta är med andra ord bevis för att Centralbankernas stimulanser faktiskt har fungerat, såtillvida att förhindra börsen från att falla i nominella termer. De har dock inte kunnat påverka den reella cykeln vilken har tagit ut sin rätt iallafall.

Dow Jones
Dow Jones

Att döma av Dow/Guld verkar denna recession bli minst lika svår som den på 30-talet och 70-talet i reella termer. Man får dock hålla i åtanke att det ”bara” var 30% arbetslöshet även under depressionen på 30-talet i USA, och då kan vi anta att de inte fuskade med siffrorna som nu.

Skillnaden i nominellt och reellt värde har vi kvantitativa lättnader eller ”pengatryckande”, att tacka för. Finansiella trolleritrick fungerar dock inte på den reella ekonomin, som går dit den går ändå, trots alla interventioner. Man kan kalla en hund för en katt men det är fortfarande en hund och byter inte skepnad för att man börjar kalla den något annat.

Men vad händer om ekonomin inte går upp igen? Om det uppstår ett allt för stort glapp mellan den reella ekonomin och nominella värden, vilket är vad som håller på att ske, kommer hela systemet till slut klappa ihop. Framför oss har världen också Peak Oil och extrem befolkningstillväxt.

En annan sak värd att notera är att då vår värld är beroende av evig tillväxt har de perioder då den riktiga tillväxten avstannat tvingat fram konstlad monetär och finansiell tillväxt med lånade pengar  för att kompensera. Så, då måste världen betala tillbaka sina skulder, eller hur? Men om skulder betalas tillbaka innebär det att pengar också försvinner, och det blir en kontraktion i nominella termer, vilket har blivit allt som räknas.

Med andra ord är skuldreduktion negativt för ekonomin och det enda som kan få ekonomin att fortsätta växa nominellt är ständigt ökande skulder! Tillslut så faller dock detta på grund av en allt för hög räntebörda.

Det är egentligen bara att se vad som händer, men klarar sig ekonomin när Dow/guld har sjunkit under 1 är det mycket bra, för det är dit den ser ut att gå! I dessa tider är det iallafall skönt Sverige är det land som verkar ha starkast reell ekonomi, men det får vi först se hur det står till med efter ett tag. I Sverige är ju staten rik men folket fattiga.

Vad gäller de två andra graferna visar de bland annat den 30-åriga råvarucykeln. Och vi är i slutet av den nu. Jag hade hoppats på att skriva färdigt artikeln innan råvarorna toppade men det blir sällan som man tänkt sig! Jag läste dessutom en artikel på Dagens Industris nätupplaga angående guld.

Såklart hade någon kastat smuts på guldet igen, vilket jag fann betryggande för DI har sällan rätt timing, eller rätt angående någonting alls. Vad jag läste noggrant jämfört med hur jag läste artikeln var kommentarerna. Då började jag dock bli orolig. En majoritet av alla verkade äga guld och kände till de ekonomiska problemen som vi har. Inte bra. Majoriteten har alltid fel på börsen.

30-åriga råvarucykeln
30-åriga råvarucykeln

Tänk då på att även om guldet går ner med övriga råvaror på grund av råvarucykeln så kommer Bernake & Co. fortsätta trycka pengar och även om guldet skulle gå ner 35% är det en fis i rymden om man ser till hur det har gått innan! Silver, vars investeringsefterfrågan så gott som bara utgörs av privatpersoner, lär får det svårare. Jag har också sålt silver, mest som hedge mot guldet. Vill ni sälja så gör en plan för att portionera ut positionen över tid, då silver är den mest volatila råvaran på denna jord enligt mig.

Mina modeller säger att det snart kan vara dags för börsen att ta en liten andningspaus, vilket också blir ett bra säljläge! För övrigt är räntan på den grekiska 1-åringen nu över 100%! Jag undrar hur hög den blir innan allt faller ihop.

Tension Envelope Corp.
Tension Envelope Corp.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.