Home > Råvarupriserna stiger, guld och brent påväg bryta upp

Råvarupriserna stiger, guld och brent påväg bryta upp

Råvarorna senaste veckan
Råvarorna senaste veckan

På råoljemarknaden noterades Brent-oljan vid klockan 15.32, 1,51 % upp till 110:80 dollar per fat, medan WTI hade stigit 1,49 % till 88:60.

Spänningen mellan Israel och Hamas har fortsatt under helgen och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttalade under söndagen att Israel är beredda att utöka sina militära insatser.

Samtidigt ökar trycket från omvärlden på en vapenvila. Egypten har tagit täten i att försöka mäkla fram en överenskommelse om vapenvila, och israelisk media har rapporterat att en delegation från Israel har varit i Kairo för samtal.

”Om situationen börjar försämras ytterligare där vi ser att oljeproducenter blir involverade och stöttar retoriken med agerande, skulle du kunna se en ökning av riskpremien. Marknaden kommer definitivt leta efter en tydligare bedömning av den nuvarande situationen”, sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Reuters.

Guld, koppar, brent
Guld, koppar, brent

Råvarumarknaderna och övriga marknader har gynnats av positiv riskaptit på måndagen på förhoppningar om att republikanerna i kongressen och president Barack Obama ska komma överens om ett avtal som gör att landet undviker det finanspolitiska stupet. I söndags uttryckte företrädare för parterna förtroende att de ska kunna nå en sådan överenskommelse.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med 10 dollar till drygt 1.723 dollar per uns, medan silvret ökade 0:32 dollar till 32:65. Guldpriset rekylerade tillbaka under förra veckan, men är nu på väg att forcera tidigare toppnotering kring 1.740 dollar per uns.

Även dessa råvaror har varit påverkade av samtalen kring det finanspolitiska stupet och spänningarna mellan Hamas och Israel.

”Detta (prisuppgången) var i huvudsak ett svar på den svagare dollarn, som i sin tur berodde på ’konstruktiva’ samtal i kongressen om att lösa det finanspolitiska stupet. Situationen i Mellanöstern fortsätter där Israel fortsätter att bomba Gaza, detta har också lett till en del köp”, sade David Govett, chef för ädelmetallhandel vid Marex Spectron Group till Bloomberg News.

Dollar har tappat till 1:277 mot euron, att jämföra med 1:274 vid fredagens stängningstid.

I morgon, tisdag, håller eurogruppen ett extramöte för att besluta om hur Greklands skuldbörda ska lättas samt om nästa delutbetalning av nödlånet.

Jörg Asmussen, ledamot av ECB:s direktion, sade i en intervju med det tyska TV-bolaget ZDF i helgen, att de europeiska ledarna antagligen kommer att komma överens om hjälp till Grekland för 2013 och 2014 vid veckans möte. Men eftersom man inte kan räkna med att landet får tillgång till marknaderna 2015 och 2016 behövs mer hjälp.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange tremånadersterminen för koppar en uppgång på 91 dollar till 7.696 dollar per ton. Samtidigt var zinkterminen upp 12 dollar till 1.932 dollar per uns.

Tecken på att Kinas ekonomiska tillväxt kommer att ta fart på nytt nästa år har bidragit till att lägga ett golv under priserna den senaste tiden.

”Problemen verkar vara bakom oss i Kina. Om du tittar på historisk information som fasta bruttoinvesteringar… verkar det som att vi är på väg mot högre höjder”, sade Dominic Scneider, chef för råvaruanalys vid UBS Wealth Manqagement till Reuters.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto