Home > RaySearch har upplevt stort intresse för RayStation.

RaySearch har upplevt stort intresse för RayStation.

Raysearch, som sent på tisdagen skickade ut en omvänd vinstvarning, konstaterar att en stark utveckling för dosplaneringsstystemet Raystation har bidragit till det starka resultatet i det fjärde kvartalet, som säsongsmässigt även är bolagets starkaste.

”Det har funnits ett stort intresse för Raystation och det här var ett kvartal som var starkt. Vi kommer säkert att se fortsatt starka… (kvartal; Direkts anm), men det här var väl ett lite starkare kvartal då”, säger Raysearch finanschef Peter Thysell till Nyhetsbyrån Direkt.

Något av styrkan för Raystation i kvartalet, kan enligt Peter Thysell, sammanfalla med att vissa kunders budgetår avslutades under fjärde kvartalet och att det då fanns pengar kvar att investera i köp av dosplaneringssystem. På marginalen har även positiva valutakursförändringar gynnat Raysearch.

Med tanke på hur Raysearch kostnadsstruktur ser ut, med en stor andel för personalkostnad, gör intäkterna från de senast tillkommande beställningarna ett stort avtryck i resultatet.

”De sista intäktskronorna är ju egentligen bara ren och skär vinst”, säger Peter Thysell.

Nordamerika, där marknaden är som störst, har under det fjärde kvartalet haft en god utveckling. Efter en lite svagare start i Nordamerika under 2016 har Raysearch nu fått upp tempot igen.

”Nordamerika har varit bra. Det har tidigare under 2016 varit kanske lite svagare, men nu har de återtagit sin andel av vad de ska vara. Vi har varit oerhört framgångsrika i Europa och kanske framförallt i Beneluxregionen tidigare under året och egentligen tagit alla order av någon slags betydelse som har funnits i den regionen”, säger Peter Thysell.

Protonterapimarknaden, som ännu så länge utgör en liten andel av den totala strålterapimarknaden, ses som en drivare av tillväxt. Raysearch har redan en stark position på dosplaneringssystem inom protonterapi och bolaget uppskattar sin marknadsandel på dosplaneringssystem till protonterapi till mellan 50-55 procent av den installerade basen och i en försiktig bedömning över 75 procent av alla nya order.

Enligt beskeden på tisdagskvällen steg Raysearch omsättning under det fjärde kvartalet med 45 procent till 191 kronor, och rörelseresultatet steg till 100 miljoner kronor (44).

Bolaget ger i pressmeddelandet ingen explicit förklaring till intäkts- och resultatökningen.

Siffrorna är preliminära och bolaget släpper en fullständig bokslutskommuniké släpps den 17 februari.

Raysearch stiger 13 procent på onsdagen. Redan på tisdagseftermiddagen steg aktien och gårdagen slutade 6,4 procent upp.

RaySearch har upplevt stort intresse för RayStation.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto