Home > RBA bekämpar obligationsmarknadsspelare

RBA bekämpar obligationsmarknadsspelare

Denna vecka har handlat om den amerikanska centralbankens möte och ekonomiska prognos, men en annan händelse förtjänar även att nämnas. I månads publicerade den australiska centralbanken (RBA) protokollet från sitt penningpolitiska möte.

Oftast är detta inte en viktig händelse. På den ekonomiska kalendern anses detta vara av tredje graden vad gäller betydelse, det vill säga data som oftast inte får marknader att flytta på sig. Och den australiska dollarn (AUD) flyttade inte på sig, men det berodde framförallt på att Fed-mötet då skedde två dagar senare.

RBA slår starkt mot obligationsblankare

Till skillnad från den europeiska centralbanken (ECB) gick RBA all-in på sina åtgärder för att kontrollera avkastningskurvan. I början på året stärkte de sin vägledning och pratade om en lägre ränta under en förlängt tidsperiod. De ökade även takten för inköp av tillgångar.

De som blankade obligationerna ville ha en högre avkastning än den 0,1% som RBA riktade in sig på. För att uppnå denna avkastning måste de som satsar på att obligationerna ska sjunka låna obligationerna och sen sälja dem, så att avkastningen stiger och priset faller.

Det som de inte förväntade sig var en briljant åtgärd av RBA – orättvis men briljant. De bad helt enkelt finansdepartementet att inte låna ut 3-årsobligationer till marknaden. Genom att göra det var RBA den enda som kunde låna ut dessa obligationer, och de ökade lånekostnaden så pass mycket att det krossade de som ville satsa på att obligationerna skulle sjunka.

Sensmoralen här är att centralbanken har tillräckligt mycket kraft för att få det den vill ha. Avkastningen rör på sig, men den tenderar att endast göra det i den riktning som centralbanken tillåter. Om vi använder en liknande parallell till den höga obligationsräntan i USA innebär detta att Fed låter räntan stiga, inte att marknaden tvingar Fed att låta den stiga. Å andra sidan är marknaden betydligt mindre i Australien, så det är möjligt att RBA hade en fördel i att de kontrollerar en betydligt mindre marknad.

Detta fick trots allt inte AUD-paren att flytta på sig, men det signalerar en stark vilja av RBA att hålla sig till sina åtgärder för att kontrollera avkastningskurvan, och det bör slå mot AUD under medellång och lång sikt.

Att bekämpa en centralbank är dyrt, och inte alltid rättvist. Men det är väl det vackra med investeringsvärlden, eller hur?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.