Home > RBA håller sin penningpolitik oförändrad

RBA håller sin penningpolitik oförändrad

Australiens centralbank (RBA) håller sin ränta oförändrad på 0,25%, vilket de meddelande i sitt penningpolitiska beslut idag. Beslutet, som var mycket förväntat, hade ingen påverkan på valutans volatilitet, även om den australiska dollarn (AUD) reagerade en aning åt det svagare hållet kort därefter.

RBA och den australiska dollarn (AUD)

Den australiska ekonomin befinner sig för första gången i en lågkonjunktur följt av årtionden av ekonomisk tillväxt. Australien har varit en nation i den utvecklade världen som många avundas med hög tillväxt, låg arbetslöshet och en stark bostadssektor.

I flera år har AUD återspeglat denna styrka då RBA har hållit räntan på en jämn nivå jämför med andra liknande centralbanker. I och med den coronavirus-relaterade lågkonjunkturen, som påverkar alla länder i världen, befinner sig RBA i en ovanlig position och måste nu lära sig hur man handskas med en lågkonjunktur. Inga av dess medlemmar har tidigare varit med om en.

Detta innebär dock inte att centralbanken är helt oförberedd. Då centralbanker agerar under Bank for International Settlement i Basel i Schweiz är samtliga länder medvetna om beslut som tas. Därför blir det som likt hur läkare använder samma behandlingar till patienter med liknande symptom – centralbanker världen över applicerar samma penningpolitiska verktyg på liknande ekonomiska villkor.

Vid detta möte bekräftade RBA den allvarliga nedgång som skapats av COVID-19-krisen. De förväntar sig även en svår ekonomisk återhämtning och en osäker ekonomisk framtid. Allt beror på hur viruset hanteras i den närmsta framtiden.

På tal om detta har det inte gått särskilt bra för vissa australiska regioner då Victoria återigen är nedstängt. Nya fall antyder att infektionerna sprider sig snabbare än väntat, och nedstängningen var det enda svaret på detta. Detta är något vi även har sett i andra delar av världen, exempelvis i Europa (i exempelvis Spanien och Tyskland) och vissa delstater i USA.

RBA är medvetna om att den australiska ekonomin lider av sin värsta sammandragning sedan 1930-talet och nästan en miljon människor har blivit av med sina jobb. Villkoren har dock stabiliserats någorlunda och ledande indikatorer pekar mot att det värsta kan ligga bakom dem.

Marknadens reaktion på dagens pressmeddelande var relativt frånvarande. AUDUSD-paret föll med 60 pippunkter sedan pressmeddelandet, men det är beror antagligen inte på RBA:s utlåtande då USD har stigit jämfört med många andra valutor (exempelvis föll EURUSD tillbaka till 1,13).

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto