Home > Regeringen vill tillföra minst 20 miljarder kronor till välfärden nästa mandatperiod.

Regeringen vill tillföra minst 20 miljarder kronor till välfärden nästa mandatperiod.

Regeringen vill tillföra minst 20 miljarder kronor ytterligare till vården, skolan och omsorgen under nästa mandatperiod för att välfärden ska hålla hög kvalitet i hela landet.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff i Visby på onsdagen.

Större barnkullar och fler äldre driver upp kostnaderna i välfärdssektorn och för att garantera trygghet och jämlikhet i hela landet måste staten garantera resurser till välfärden för att undvika kraftiga skattehöjningar eller kraftiga nedskärningar i kommunsektorn.

”Vi vill när vi går till val kunna lova att vi tillför tillräckligt med resurser till kommunsektorn. Nivån ska höjas till minst 20 miljarder kronor per år. Jag känner mig väldigt trygg med att vi ska kunna öka resurserna med minst 20 miljarder kronor nästa mandatperiod om vi prioriterar”, sade hon.

20 miljarder kronor krävs bara för att upprätthålla dagens nivå i välfärden och finansministern hoppas kunna tillföra mer än så, men detta är vad hon redan nu lovar, betonade hon.

”Detta är en bottenplatta för att garantera att det inte blir stora skattehöjningar eller nedskärningar i kommunerna. Sen har vi så klart högre ambitioner än så”, sade Magdalena Andersson.

På en fråga om vad som händer om det blir lågkonjunktur svarade hon att regeringen gör bedömningen att denna satsning klaras ändå och hon hänvisade till att även det strukturella sparandet är starkt. Hon intygade att regeringen också kommer att ha pengar till andra områden som behöver resurstillskott, som försvaret och polisen.

Hon ville inte säga något om vilka andra vallöften som Socialdemokraterna kommer att ställa ut inför nästa mandatperiod.

”Exakt vilka vallöften vi kommer med återkommer vi till. Det här är ett stort löfte”, sade hon.

När det gäller Socialdemokraternas stora vallöfte inför innevarande mandatperiod, EU:s lägsta arbetslöshet 2020, sade hon att välfärdspengarna kommer att skapa en hel del jobb och att de motsvarar 40.000 undersköterskor.

Pengarna till välfärden ska fördelas efter behov och finansieras från ”det ekonomiska utrymmet” som skapas.

Önskemål från ekonomer om sänkt skatt på arbete besvarade hon genom att säga att det skulle kunna vara en del av en stor skattereform, som kanske kan diskuteras nästa mandatperiod beroende på hur det parlamentariska läget då ser ut.

Hon upprepade samtidigt att regeringen i höst då budgeten läggs fram kommer att meddela om de tre skattehöjningar som oppositionen vill stoppa faktiskt kommer att genomföras.

Magdalena Andersson ersätter i år statsminister Stefan Löfven som talare i Almedalen. Statsministern har valt att inte komma till politikerveckan utan reser under veckan istället runt till olika andra orter i Sverige.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto