Home > Rekord för bostadsförsäljningar i USA

Rekord för bostadsförsäljningar i USA

En av de viktigaste ekonomiska sektorerna i USA är bostadssektorn då den innehåller ett flertal indikatorer som är minst lika viktiga för att tolka tillväxt.

Existerande bostadsförsäljningar är en av dessa indikatorer. I en månatlig rapport som kommer ut under månadens andra hälft får vi data från slutet av föregående månad.

För juni 2020 steg existerande bostadsförsäljningar mer än någonsin tidigare – med slående 20,7%. Varför dessa goda nyheter?

Bostadssektorns påverkan på ekonomin

Bostadssektorn sätter igång en kedjereaktion. Som vi såg under finanskrisen 2008-2009 ansvarade bostadssektorn i USA då för en global finanskris.

Allt är viktigt i denna sektor. Nya bostadsägare som köper ett hus vill ofta renovera det, bankerna säljer bolån och så vidare – att sälja ett hus har en horisontell positiv ekonomisk påverkan.

Medan datan missade förväntningarna en aning är det ändå en imponerande återhämtning i bostadssektorn. På ett sätt är det en normal reaktion med tanke på de incitament som erbjuds av banker och de låga räntorna som satts av Fed. Dessutom, för att citera Fed:s Powell, betänker inte ens Fed att höja räntan någon gång snart. Det har därmed aldrig funnits en bättre tidpunkt att ta ett lån eller att utöka det lån man redan har.

På tal om bolån så används icke-regresslån i USA för sådana transaktioner. Detta innebär att köparen figurerar en tillgång (det vill säga huset) som säkerhet och vid händelse av uteblivna betalningar tar banken huset, säljer det och får det som banken får via försäljning, men kan inte be om att få mer av den belånade. Detta skiljer sig helt och hållet från hur det fungerar i Europa och är ett incitament för amerikaner att köpa ett hus.

Detta är en förklaring till rapporten för existerande bostadsförsäljningar i juni. Datan som publicerades av National Association of Realtors visar att 35% av försäljningarna i juni kommer från förstagångsköpare, medan endast 16% gjordes med kontanta medel.

Allt sammantaget är detta en positiv rapport som återspeglar bostadssektorns styrka. Rapporten ger även hopp om att andra sektorer snart kommer börja vända till följd av de starka siffrorna i bostadssektorn.

Å andra sidan har antalet obetalda lån ökat dramatiskt sedan mars 2020. Det är bara genom att tolka samtliga data korrekt som en investerare på riktigt kan förstå hur det går för den amerikanska bostadssektorn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto