Home > Rekordantal fall COVID-19 i Europa – förnyad ekonomisk belastning?

Rekordantal fall COVID-19 i Europa – förnyad ekonomisk belastning?

Det främsta problemet för ekonomisk aktivitet och tillväxt är fortfarande coronavirus-pandemin. 

Då vintern har kommit har det blivit uppenbart att viruset sprider sig snabbare i kalla temperaturer jämfört med varmare väder.

Då folk måste vara mer inomhus på grund av vädret har antalet nya infektioner stigit till att bli fler än antalet vi såg under våren. Gårdagens rapport från Frankrike var slående – över 40 000 nya coronavirus-fall på mindre än 24 timmar. Även Spanien har uppmätt 20 000 på en och samma dag, och Schweiz, Italien och Tyskland påverkas även.

De goda nyheterna är att antalet dödsfall inte följer samma mönster. De dåliga nyheterna är att ekonomin kommer få det svårt framöver.

Enligt en ny studie av McKinsey kommer hälften av alla små och medelstora företag i Europa gå i konkurs vid det tredje kvartalet nästa år om ekonomin inte förbättras. Under de nuvarande förhållandena ser förbättringar omöjliga ut, då nedstängningar och restriktioner används igen.

Är ett vaccin den slutgiltiga lösningen?

Coronavirus-pandemin har redan gjort allvarlig ekonomisk skada. Folk tittar ofta endast på den ekonomiska påverkan som drabbar dem direkt, men en av de största konsekvenserna blir för framtida generationer.

Det uppskattas att en skola som stängs ned i över fem månader genererar förluster på upp till 10 biljoner dollar. Detta är anledningen till varför myndigheterna försöker undvika nedstängningar, då undervisning hemifrån har visat sig vara ett totalt fiasko i många delar av världen.

Den sista presidentdebatten i USA gick av stapeln igår. Det amerikanska valet kommer ske om lite över en vecka och påverkar hela världen, inklusive Europa. Ett av ämnena under gårdagens debatt var USA:s svar på COVID-19. President Trump utlovade ett vaccin inom ett par veckor, men om man tittar på läkemedelsföretagens tidslinjer så är detta inte sannolikt.

Alla håller med om att vaccin behövs. I genomsnitt hade ett mer realistiskt datum, om man även tar i åtanke produktionen av viruset, någon gång under det andra kvartalet nästa år. Kommer detta ske i tid för att rädda de utsatta europeiska ekonomierna?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.