Home > Rekorddipp för Storbritanniens BNP

Rekorddipp för Storbritanniens BNP

Storbritanniens BNP överträffade USA:s nedgång. Samtidigt innebar det att Storbritannien nu befinner sig i sin första lågkonjunktur sedan 2009.

Det brittiska pundet drabbades hård efter BNP-rapporten. Först gick valutan ner i långsam takt, men efter ett tag accelererade nedgången och blev synlig på alla valutapar. GBPCHF och GBPUSD gick ned, medan EURGBP gick upp.

Inte en isolerad ekonomi

Sedan Brexit-omröstningen i juni 2016 har den brittiska ekonomin presterat anmärkningsvärt bra, trots att ekonomin snart skulle klippa banden med sin huvudsakliga kommersiella partner.

Detta berodde framförallt på en sak – att de fortfarande var en del av EU. Visserligen justerade företag sina långsiktiga planer, men aktiviteten såg fortfarande likadan ut, trots osäkerheten kring förhandlingarna.

Vi kan nu se konsekvenserna av att isolera sig. Tabellen nedan visar hur BNP har påverkat av coronaviuset under de första sex månaderna i år. Detta gäller för alla ekonomier, från Euro-området och Asien till både Nordamerika och Sydamerika – och Storbritanniens ekonomi ligger näst sämst på listan.

Spanien är den ekonomi som har påverkats mest, men skillnaderna mellan den spanska ekonomin och den brittiska är enorma.

Först och främst förlitar sig spanjorerna främst på turism och liknande tjänster och mindre på industriell produktion och tillverkning då landet under de senaste årtiondena har förvandlats till ett semesterparadis för resten av Europa. Då pandemin påverkade resor är det naturligt att länder som Spanien påverkas mest.

Storbritanniens ekonomi är också tjänstebaserad, men tjänsterna de förlitar sig på (framförallt finansiella tjänster) bör inte falla lika hårt. Men det är inget snack om att den brittiska ekonomin hade varit i bättre skick om det inte hade varit för Brexit-omröstningen.

Men det är historia nu. Hur ser framtiden ut?

Pandemin påverkar hela världen samtidigt. Vissa ekonomier har klarat sig bättre hittills i år (exempelvis Kina), och andra har klarat sig sämre.

Ett rikt land som Storbritannien borde kunna komma tillbaka snabbt, men det beror på ett par saker.

En viktig detalj är Brexit-datumet. Då skilsmässan inte är officiell än lider fortfarande båda parter – både EU och Storbritannien.

En annan faktor är hur snabbt Storbritannien lyckas förhandla fram nya handelsavtal med sina framtida partners. Ju längre tid detta tar, desto långsammare blir dess återhämtning.

Allt sammantaget var detta en kalldusch för Storbritannien, och även för Europa.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto