Home > Rekordmånga korta positioner på den amerikanska dollarn

Rekordmånga korta positioner på den amerikanska dollarn

Den amerikanska dollarn fortsätter att sjunka för varje dag som går. Aldrig tidigare har en trend på dollarn varit så stark som den är just nu.

Faktum är att förvaltares positionering mot dollarn har blivit så extrem att den har nått rekordhöga nivåer. Om vi tar en titt på diagrammet nedan har den extrema positioneringen ingen direkt jämförelse med vad som skedde efter finanskrisen 2008-2009. Med andra ord har lättnaderna under 2020 överstigit de som följde efter finanskrisen med god marginal.

Reflation dominerar

2020 har varit ett ovanligt år på alla sätt. Hälsokrisen har satt käppar i hjulen för såväl företag som regeringar, och hotar att göra detsamma under 2021.

Anledningen varför dollarn fortsätter att falla är alla förväntar sig reflation i USA. I ekonomiska termer handlar reflation om ekonomisk tillväxt (dvs. expansion vad gäller ekonomisk produktion) med stöd från finansiella eller monetära stödpaket. Observera ordet ”eller” där. I detta fall är krisen så stor att vi snarare pratar om ”finansiella och monetära stöd”, samtidigt. Till följd av det når den amerikanska dollarn nya låga punkter varje dag.

EURUSD är ett par som säger mycket om dollarns nedgång. Paret har tagit sig över 1,20, och det set ser ut som att kursen har frigjort sig från den frustration som byggdes medan den låg under 1,20. Sedan detta genombrott har kursen inte tittat tillbaka, och när detta skrivs har den nått 1,2138 utan tecken på vändningar under de senaste 24-36 timmarna.

Den amerikanska dollarns nedåtgående trend kan även synas på andra valutapar. USDCHF nådde 0,90, vilket är en stor milstolpe för den schweiziska centralbanken. Även guldet återhämtade sig tack vare dollarns svaghet.

Då denna vecka är en NFP-vecka verkar det mer och mer som att marknaden kommer röra sig i denna riktning fram mot årets slut. Om man satsar långt fortsätter dollarn och marknaden att sälja, och när marknaden försöka stoppa rutas den korta positionen automatiskt in av den långa positionen. Det som kallas en kort ”squeeze” bidrar med mer bränsle till elden då korta positioner köper extrema nivåer för att täcka upp sina förluster.

Vi får se om denna trend fortsätter. Dess styrka säger redan vad marknaden förväntar sig under 2021 – mer finansiellt OCH monetärt stöd från USA.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto