Home > Rekordstora utflöden ur Bitcoin i år

Rekordstora utflöden ur Bitcoin i år

Kryptovalutamarknaden drabbas av hårdare reglering, och utflödena ur Bitcoin har inte varit högre på över ett år. Är Bitcoin verkligen en valuta, eller bara en digital tillgång?

Bitcoin och andra digitala tillgångar har återhämtat sig från söndagens låga nivåer. Man kan säga att de till och med steg igår, till viss del tack vare Teslas VD Elon Musk som menade att han hade haft en diskussion med nordamerikanska miners för att öka användningen av förnybar energi inom Bitcoin-mining. Han kallade diskussionen ”lovande”, så kryptovalutamarknaden steg.

Detta är inte ett överraskande uttalande från Teslas VD. Trots allt är Elon Musk en investerare i Bitcoin, och som VD för Tesla har han som mål att maximera sina aktieägares förmögenhet.

Utöver optimismen kring Musks kommentarer finns det varningssignaler för tjurar på marknaden när man tar en närmare titt på vad som hände på kryptovalutamarknaden. De totala flödena på kryptomarkanden för veckan hamnade i negativa territorier för första gången på över ett år. Och det var Bitcoin som ledde dessa utflöden.

Bitcoin – en kryptovaluta eller bara en digital tillgång?

Det ser ut att finnas viss förvirring bland fans och kritiker av Bitcoin vad gäller vad Bitcoin egentligen är för något. Sedan starten har Bitcoin illustrerats med hjälp av en guld färg, precis som guld.

För många Bitcoin-fans, eller holders som de ofta kallas, välkomnas jämförelsen med guld. Men guld är inte en valuta, åtminstone inte i moderna tider.

I 2000-talets finansiella system är guldet bara en annan finansiell tillgång. Kanske bör Bitcoin sluta betraktas som en valuta och snarare som en digital tillgång? Sanningen är den att Bitcoin har större chans att överleva om det behandlas som en tillgång som guld, snarare än en valuta.

En av anledningarna till kryptomarknadens senaste nedgång hade att göra med snävare reglering både i Kina och USA. I Kina handlade det om att man ville skapa förutsättningarna för en digital yuan och därmed stärkte regleringen för kryptovalutor. I USA handlade det om nyheter om att transaktioner med kryptovaluta som överstiger 10 000 dollar måste rapporteras för beskattning.

Ökad reglering är ett av de stora orosmomenten i en industri som är känd för att möjliggöra olagliga transaktioner. Tillsammans med snävare reglering lär även volatiliteten minska.

Som tillgång betraktad liknar Bitcoin och andra kryptotillgångar guld. De som håller i tillgången anser att de håller i en hållbar och säker tillgång med begränsad tillgång. Stora delar av intresset kring kryptovalutamarknaden handlar dock om att det är något nytt, där priset förväntas öka snabbt, vilket kan generera snabba vinster. I och med att myndigheter allt mer kliver in, oavsett om det är i Kina eller USA, kan flödena ut ur kryptomarknaden fortsätta framöver.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto