Home > Renaults Volvo-försäljning neutraliserar PPM-pengarna

Renaults Volvo-försäljning neutraliserar PPM-pengarna

Volvos största ägare, franska Renault, sålde på onsdagskvällen alla sina aktier 138,6 miljoner A-aktier i bolaget. Aktierna är sålda på kursen 92,25 kr vilket gör att hela aktieposten är värd cirka 12,8 miljarder kronor.

En hel del av de aktierna kommer troligen nu ut i marknaden igen och orsakar då en kortsiktig press på Volvo aktien. Detta då det bland köparna kan fanns en hel del hedgefonder och andra mer kortsiktiga aktörer som gladeligen tar en vinst på några tio-öringar i en snabb affär. Även bland de mer långsiktiga investerarna kan affären innebära en del aktieförsäljningar, men då kanske främst att de säljer andra aktier för att finansiera Volvo-köpen.

Hur mycket Volvo och andra aktier kan det då komma ut på marknaden?

Svårt att säga. Men om man man antar att Industrivärden köper aktier sina 10 miljoner aktier genom att de helt finansierar detta med sin kassa och en ökad upplåning finns det aktier för ca 12 miljarder kronor kvar att finansiera.

Om man sedan går vidare i gissningsleken och antar att aktier, Volvo eller andra svenska aktier, för hälften av denna kvarvarande summa kommer ut i aktiemarknaden igen skulle det bli aktier för ca 6 miljarder kronor som ska nettosäljas på den svenska aktiemarknaden. Och detta antagligen i god tid innan nyår. Vid årsskiftet ska det nämligen se snyggt och städat ut i bokföringen.

Det motsvarar i princip det bedömda inflödet på 6 miljarder kronor till den svenska aktiemarknaden från den extra PPM insättning som görs i dagarna.

Så denna uppmärksammade stimulans till aktiemarknaden från PPM neutraliseras i stort sett alltså av Renaults Volvo-försäljning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto