Home > Risk i trading – en definitionsfråga!

Risk i trading – en definitionsfråga!

Allt i trading är i grund och botten en tolkningsfråga. Ordet risk i sig själv på börsen kan vara någonting som betyder en sak för en person och en helt annan för en annan.

Man kan kalla det för vad man vill. Systematisk risk, strukturell risk eller kanske likviditetsrisk. I slutändan kommer man fram till att risk är någonting som är okvantifierat: Du själv måste bestämma dess gränser för att kunna känna dig säker i dina beslut. Givetvis kommer det alltid att finnas saker och ting som man inte känner till som kan orsaka problem, men detta är någonting man får leva med, då trading i slutändan handlar om sannolikheter, vilka vissa man aldrig kommer kunna känna till.

Singlar man till exempel slant tillräckligt många gånger så kommer i teorin variansen på resultatet tillslut att bli oändlig, även om man kommer få singla slant ett oerhört antal gånger.

Någonstans måste man dock sätta en gräns för vilka risker man ska ta hänsyn till, men det är bra att känna till detta och vad som möjligtvis kan hända.
Att inte känna till sin risk är också huvudorsaken till varför man blir rädd när man handlar. Det man blir rädd för är precis det man inte känner till, och ens hjärna börjar då fylla detta tomrum med skräckscenarier.

Man skulle kunna säga att ens fokus bestämmer din verklighet. Det är till exempel därför vissa handlare klarar av att satsa stort med hög belåning och fortfarande kan sova om natten. De ser inte en del av risken, och då finns den inte eller så vet det någonting de andra inte vet.

Man brukar till exempel säga att det finns gamla handlare och djärva handlare fast inte djärva gamla handlare, men detta förutsätter att de djärva handlarna inte slutar handla, för ifall man vet vad man håller på med finns det väldigt lite risk och vice versa.

Sedan finns det ju såklart risk utanför själva tradingområdet man kan och bör ta hänsyn till när man handlar, som till exempel backoffice-fel som att man knappar in en nolla för mycket på aktieantalet man ska köpa eller att datorn hänger sig precis vid fel tidpunkt, men det är som livet i stort, i vilket man får göra ett val mellan rädsla och förtvivlan eller glädje och hopp.

Och slutligen, tänk på att det är fredagen den 13:e idag, så det kan vara bra att vänta med att handla tills måndag, ifall man är skrockfull vill säga!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto