Home > Riskaversion fortsätter att tynga högre avkastningsvalutor

Riskaversion fortsätter att tynga högre avkastningsvalutor

Efter flera misslyckanden försök av grekiska politiker att bilda en ny regering, har investerare nu börjat oroa sig för vilka effekter ett eventuellt nyval kommer att ha på Greklands status i euroområdet. Nyheten tyngde mer riskfyllda valutor, särskilt EUR under fredagens börshandel. Valutaparet EUR/USD sjönk till ett nytt tre och en halv månads lägsta på 1,2903 innan det iscensatte en liten korrigering för att stänga veckan på 1,2917. När det gäller den här veckan väntas nyheter från euroområdet återigen diktera riktningen marknaden tar. Eventuella negativa meddelanden från Grekland kan driva EUR ännu lägre mot dess viktigaste valutarivaler.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up no down no down up
Veckotrend down down up up down down
Motstånd 1.3009 1.6182 81.36 0.9421 1.0119 0.8136
1.2965 1.6126 80.81 0.9378 1.0074 0.8087
1.2933 1.6088 80.47 0.9345 1.0045 0.8058
Stöd 1.2860 1.6027 79.93 0.9298 0.9989 0.7994
1.2827 1.5984 79.54 0.9265 0.9951 0.7961
1.2799 1.5929 79.05 0.9223 0.9913 0.7915

Ekonominyheter

USD – Amerikanska konsumentförtroendeindexet gav USD stöd kontra JPY

Nyheter om att konsumentförtroendeindexet nådde ett fyra årshögsta gav dollarn ett litet mot flera av sina främsta valutarivaler i fredags, och då främst kontra JPY. Valutaparet USD/JPY var upp med nära 30 punkter för dagen, men var oförmögen att bryta det psykologiskt viktiga motståndet på 80,00. Dessutom bidrog ökad riskaversion på marknaden den säkra tillflyktsortsvalutan USD till kraftiga uppgångar kontra GBP under fredagens handel. Valutaparet GBP/USD föll med över 75 punkter under loppet av dagen för att stänga veckan på 1,6067.

När det gäller den här veckan väntas ett parti av potentiellt viktiga rapporter från USA generera volatilitet på marknaden. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma tisdagens detaljhandelssiffror och den underliggande detaljhandelsrapporten. Med båda som förväntas komma in under förra månadens siffror kan USD få se nedgångar kontra JPY. Onsdagens FOMC mötesprotokoll kan ge investerare ledtrådar till eventuella åtgärder från Federal Reserve för att generera fart i den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Varje indikation för att en ny omgång av kvantitativa lättnader är på väg, skulle kunna leda till stora nedgångar i USD mot sina stora valutarivaler.

EUR – EUR fortsätter att depreciera med de grekiska bekymren

Utsikterna för nyval i Grekland tillsammans med nyheten att en ledande amerikansk bank drabbats av förlust på 2 miljarder dollar på grund av en dålig affärsstrategi, fick investerare att fly riskfyllda tillgångar vid stängning av handelsveckan. EUR deprecierade kraftigt till följd av nyheterna och föll till ett tre och en halv månads lägsta kontra USD under tidig morgon handel. Med detta sagt, lyckades EUR iscensätta en återhämtning kontra GBP efter att ha deprecierat så lågt som 0,7995 under den asiatiska handeln. Valutaparet EUR/GBP stängde så småningom ut veckan på 0,8037

När det gäller denna vecka kommer valutahandlare vilja fokusera sin uppmärksamhet på eventuella meddelanden som kommer ut från euroområdet. Med utsikterna för att Grekland kan komma lämna euroområdet och som blivit alltmer en verklig möjlighet, kan marknaderna få se betydande rörelser de kommande dagarna. Valutahandlare kommer också att vilja notera resultaten av flera amerikanska ekonomiska indikatorer, som är planerade att släppas under veckan. Skulle någon av nyheterna peka på en fortsatt avmattning i den amerikanska ekonomiska återhämtningen, är det mest troligt att investerare fortsätter att flytta sina pengar till säkra tillgångar vilket skulle påverka EUR negativt.

AUD – AUD återupptog sin baisseartade trend efter små uppgångar

Den australiska dollarn hade små uppgångar under den europeiska handeln på fredagen, innan den återupptog sin baisseartade trend mot säkra tillflyktsortsvalutor såsom USD och JPY. Valutaparet AUD/USD var upp med över 50 punkter i mitten av dagens handel och nådde så högt som 1,0076 innan det vände nedåt under andra halvan av dagen. Valutaparet stängd så småningom ut veckan på 1,0019. Kontra JPY handlades AUD så högt som 80,55 innan det iscensatte en korrigering nedåt för att avsluta fredagens handel på 80,08.

Denna vecka väntas varje rörelse i AUD komma som ett resultat av nyheter från euroområdet. Förutom den politiska osäkerheten i Grekland, är analytiker också bekymrade över hur den nuvarande krisen kommer att påverka de redan bräckliga ekonomierna i länder som Spanien och Italien. Varje tecken på att den ekonomiska och politiska oron sprider sig till andra länder i regionen, kan resultera i stora nedgångar för mer riskfyllda valutor såsom AUD.

Råolja – Negativ internationella nyheter fick råoljepriset att falla

Priset på råolja föll återigen på fredagen där en kombination av negativa nyheter från USA, euroområdet och Kina fick valutahandlare att överge de mer riskfyllda tillgångarna. Efter att kortfattat ha toppat under mitten av dagens handel i vilken råoljepriset nådde så högt som 97,15 dollar per fat, återupptog råvaran sin baisseartade trend så småningom och sjönk till 95,60 dollar per fat vid stängning av handeln för veckan.

Denna vecka kommer handlare i råolja vilja uppmärksamma ett parti av amerikanska nyheter, speciellt tisdagens detaljhandelsrapporter och onsdagens FOMC mötesprotokoll. Skulle någon nyhet peka på ytterligare nedgångar i den amerikanska ekonomiska återhämtningen, kan råoljepriset fortsätta att sjunka som en följd. Dessutom kan mer politisk oro i euroområdet leda till ökad riskaversion på marknaden och i sådant fall kan råvaror såsom råolja falla ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet har tagit sig in i det översålda territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan få se rörelser uppåt under de kommande dagarna. Denna teori stöds av ett hausseartat kors på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska. Ligga långt kan vara ett klokt val för detta valutapar.

GBP/USD

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet har börjat smalna, vilket tyder på att detta valutapar kanske se en prisförskjutning inom en snar framtid. Med detta sagt är de flesta långsiktiga tekniska indikatorerna ger inga tydliga signaler till vilken prisrörelsen kommer att ta. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val för detta valutapar.

USD/JPY

Ett hausseartat baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska pekar mot en möjlig korrigering uppåt de kommande dagarna. Denna teori stöds av ett hausseartat kors på det dagliga diagrammets MACD/OsMA. Nu kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna långa positioneringar.

USD/CHF

RSI på det dagliga diagrammet har börjat närma sig det överköpta territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se nedåtgående rörelser den närmaste tiden. Dessutom har Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet tagit sig över 20 strecket. Forex valutahandlare kanske vill ligga kort i sina positioneringar inför en möjlig brytning nedåt.

Wild Card

USD/NOK

Ett baisseartat kors på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska tyder på att detta valutapar kan se rörelser nedåt den närmaste tiden. Dessutom ligger Williams Percent Range på samma diagram i det överköpta territoriet. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.