Home > Riskfyllda tillgångar vände till hausse efter positiv brittisk statistik

Riskfyllda tillgångar vände till hausse efter positiv brittisk statistik

Mer riskfyllda valutor som euron och det brittiska pundet vände till hausse igår efter offentliggörandet av det brittiska PMI tillverkningsindexet i tidig morgonhandel. Samtidigt stiger priset på råolja stadigt då spänningarna mellan USA och Iran fortsätter att generera en rädsla för utbudssidan.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up up
Veckotrend up up down down up down
Motstånd 1.3110 1.5710 77.50 0.9420 1.0425 0.8410
1.3090 1.5690 77.30 0.9400 1.0405 0.8390
1.3060 1.5660 77.00 0.9370 1.0375 0.8360
Stöd 1.3000 1.5600 76.40 0.9310 1.0315 0.8300
1.2970 1.5570 76.10 0.9280 1.0285 0.8270
1.2950 1.5550 75.90 0.9260 1.0265 0.8250

Ekonominyheter

USD – USD rörde sig nedåt då investerare flyttade sina tillgångar till mer riskfyllda valutor

Den amerikanska dollarn fick se hel del baisseartad rörelse i går, då positiv ekonomisk statistik från Europa genererade risktagande bland investerarna. Tillflyktsortsvalutan USD hade nedgångar mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler inklusive euron och GBP. Valutaparet EUR/USD rekylerade än en gång upp över den psykologiskt viktiga nivån på 1,3000, medan valutaparet GBP/USD passerade 1,5600 strecket. Dollarn föll också mot andra säkra tillflyktsortsvalutor som den schweiziska francen och den japanska yenen, vilket till stor del berodde på en bristande tro på den amerikanska ekonomiska återhämtningen.

Ser vi till dagens handel väntas nyheter från euroområdet åter att dominera handelsdagen. Valutahandlare kommer att vilja ägna särskild uppmärksamhet åt det brittiska PMI tillverkningsindexet. Analytiker räknar med en nedgång från förra månadens siffra som om den stämmer, kan få valutahandlare att återgå till den trygghetssökande greenbacken.

När det gäller resten av veckan kommer valutahandlare inte vilja glömma NFP-rapporten från USA som kommer att släppas på fredag. Tidiga prognoser säger att USA spätt på antalet sysselsatta kraftigt i december. Om det stämmer kan riskaktiviteten bestå och därmed förlänga USD nedåtgående baisse rörelse.

GBP – Det brittiska PMI tillverkningsindexet fick pundet att rusa

GBP valutan såg dess senaste tids nedåtgående trend vända i handeln igår, efter positiva nyheter som bidrog till att öka förtroendet för den brittiska ekonomiska återhämtningen. Den brittiska PMI tillverkningsindexet kom in väl över förväntan och resulterade i uppgångar för pundet kontra USA-dollarn och CHF. Även om det är för tidigt att säga om siffrorna var en verklig signal om att Storbritannien var på väg mot återhämtning, var det nog för att få investerare att börja flytta sitt kapital till mer riskfyllda tillgångar under dagen.

I dag kommer valutahandlare i pundet vilja uppmärksamma det brittiska PMI byggindexet som släpps klockan 09:30 GMT. Analytiker förutspår ett PMI index på 51,8, vilket om det stämmer skulle signalera expansion inom den brittiska byggindustrin och hjälpa pundet utöka gårdagens hausseartade uppgång.

Valutahandlare bör dock notera att de europeiska ekonomierna fortfarande är extremt sköra. Även om de positiva nyheterna troligen kommer att hjälpa valutor som pundet och euron på kort sikt, är den övergripande trenden fortfarande klart och tydligt baisse och marknaderna skulle kunna vända när som helst.

CHF – Francen ser blandad handel mitt i en återgång till risktagande

De positiva nyheterna från Storbritannien igår resulterade i en blandad handel för schweizerfrancen, då den hade uppgångar kontra mot både USD och JPY, samtidigt som den noterade nedgångar mot både euron och pundet. Medan valutahandlare flyttade sitt kapital till mer riskfyllda tillgångar, var de ovilliga att helt överge de säkra tillflyktsortsvalutorna vilket hjälpte francen kontra USD och JPY.

Valutahandlare kommer i dag vilja uppmärksamma de nyheterna som kommer ut från Storbritannien och euroområdet. Ytterligare positiva nyheter kan leda till att francen inhöstar ytterligare nedgångar mot mer riskfyllda valutor såsom euron, pundet och dollarn. Med detta sagt kan francen fortfarande ha status som tillflyktsortsvaluta och hjälpa den mot den amerikanska dollarn.

Råolja – Oljepriset rusade uppåt efter att spänningarna i Mellanöstern ökat

De spända relationerna mellan USA och Iran har skickat priset på råolja skyhögt, med investerare som börjat oroa sig för råoljleveranserna från Mellanöstern. Råolja handlas långt över den psykologiskt viktiga nivån på 100 dollar per fat. Medan relationerna mellan Iran och väst osannolikt kommer att förbättras inom en snar framtid, kan valutahandlare räkna med att priserna fortsätter stiga under den närmaste tiden.

I dag kan alla positiva nyheter från euroområdet hjälpa den hausseartade prisrörelsen i råolja. För närvarande har investerare börjat placera sitt kapital i mer volatila tillgångar som råolja. Ytterligare tecken på att de europeiska ekonomierna håller på att hämta sig kommer sannolikt att bidra till ett ökat pris för råvaran.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Tekniska indikatorer visar att paret kan få se en korrigering uppåt denna vecka. RSI på veckodiagrammet har trätt in i det överköpta territoriet, medan Stokastiska Slow på samma diagram har bildat ett baisseartat kors. Positionerande i en långsiktig hausseartad trend kan vara ett klokt val.

GBP/USD

De flesta långsiktiga indikatorerna visar att det här paret handlas i neutralt territorium, vilket innebär att de stora marknadsrörelserna inte väntas denna vecka. Med detta sagt närmar sig Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet sakta mot det översålda territoriet. Om indikatorn sjunker under -90, kan det vara ett tecken för valutahandlare att ligga långt i sina positioner.

USD/JPY

Efter den baisseartade trenden i slutet av förra veckan, har tekniska indikatorer börjat visa att valutaparet USD/JPY kan vara redo för en korrigering uppåt denna vecka. De dagliga diagrammens indikatorer, som RSI och Stokastiska Slow visar valutaparet i det översålda territoriet. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi för valutaparet.

USD/CHF

Efter den svaga uppåtgående prisrörelsen för valutaparet USD/CHF förra veckan, visar de tekniska indikatorerna att det kan vända till baisse under de kommande dagarna. Williams Percent Range på det dagliga diagrammet smyger sig sakta mot -20 nivån. Skulle det gå över denna nivå, kan det vara ett tecken på att valutaparet kommer att iscensätta en korrigering nedåt. Valutahandlare kommer vilja hålla ett öga på det dagliga och det veckovisa diagrammet för ytterligare tecken på en baisseartad rörelse.

Wild Card

Guld

Tekniska indikatorer visar för närvarande att priset på guld kan komma stiga från dess senaste uppåtgående trend i dagens börshandel. RSI på 8-timmarsdiagrammet pekar uppåt, men har ännu inte tagit sig in i det överköpta territoriet. Detta är ett tecken på att den uppåtgående trenden fortfarande har mer att ge. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar idag, medan råvaran fortfarande är baisseartad.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.