Home > Risktagande återkom till marknaden efter Draghis tal

Risktagande återkom till marknaden efter Draghis tal

Mer riskfyllda tillgångar såg stora uppgångar under den europeiska handeln efter tal från ECB:s ordförande Draghi där han lovade att göra allt som krävs för att bevara den europeiska unionen. Med detta sagt var analytiker snabba med att nämna att talet inte innehöll några specifika klargöranden för olika sätt att bekämpa skuldkrisens regioner och eventuella uppgångar av högre avkastningstillgångar kan vara tillfälliga. När vi stänger den här veckan kommer valutahandlare vilja ägna stor uppmärksamhet åt den amerikanska BNP-siffran, som planeras till 12:30 GMT. Rapporten ger indikationer ytterligare en nedgång i den amerikanska ekonomiska återhämtningen, vilket om den stämmer kan leda till nedgångar i USD under eftermiddagens handel.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend no down no down up up
Veckotrend up up down down up up
Motstånd 1.2399 1.5776 79.31 0.9886 1.0522 0.7936
1.2344 1.5728 78.85 0.9833 1.0472 0.7894
1.2311 1.5698 78.57 0.9798 1.0441 0.7869
Stöd 1.2256 1.5650 78.00 0.9746 1.0395 0.7824
1.2223 1.5620 77.69 0.9712 1.0361 0.7798
1.2168 1.5572 77.25 0.9659 1.0310 0.7756

Ekonominyheter

USD – USD rasade med ökad risktagning

Den säkra tillflyktsortsvalutan USD föll mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler i går, efter ett tal från den europeiska centralbankens ordförande vilket resulterade i risktagande på marknaden. Valutaparet AUD/USD sköt upp mer än 100 punkter efter tal för att en topp på 1,0414 innan det iscensatte en mild korrigering nedåt för att plana ut på 1,0395. Valutaparet USD/CHF rasade med ca 155 punkter under loppet av den europeiska handeln för att nå så lågt som 0,9749. Paret såg liten rörelse uppåt senare under dagen, och stabiliserade sig så småningom på 0,9770.

Sett till dagens aktiviteter väntas USD se mer volatilitet när den amerikanska BNP-siffran släpps klockan 12:30 GMT. De flesta analytiker räknar med att dagens nyheter kommer in runt 1,5 %, vilket om det stämmer, skulle innebära en nedgång i den amerikanska ekonomin och kan leda till ytterligare nedgångar för USD när marknaderna stänger för veckan. Med detta sagt kommer valutahandlare vilja hålla utkik på alla nyheter som strömmar ut från USA. Negativa europeiska nyheter kan resultera i ytterligare en runda av riskaversion, som skulle kunna hjälpa USD att återta en del av sina senaste nedgångar.

EUR – Analytiker varnar att uppgångarna i EUR kan vara begränsade

EUR ökade i mitten av dagens handel i går, efter ett positivt tal från ordföranden för den europeiska centralbanken där han sa att alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas för att bevara EUR. Valutaparet EUR/USD toppade med nära 200 punkter som ett resultat av talet, där paret så småningom toppade på 1,2315 nivån. Valutaparet EUR/JPY som nyligen nådde ett 12 års lägsta steg med över 150 punkter innan det stötte på motstånd vid 96,25. Dessutom rörde sig valutaparet EUR/AUD upp med runt 80 punkter efter att ha nått en rekordlåg nivå tidigare i veckan.

När marknaderna förbereder sig stänga för helgen, fortsätter analytiker att varna valutahandlare för att eurons senaste uppåtgående trend kan vara tillfällig. Medan gårdagens tal från ECB:s ordförande ökade förtroendet för euroområdets ekonomiska återhämtning, gav han inte ge någon specifik plan för att bekämpa regionens skuldkris. Varje negativt tillkännagivande i dag om stigande spanska obligationsräntor eller en nedgång i den tyska ekonomin kan resultera i nedgångar för EUR.

Guld – Priset på guld steg med nästan 20 dollar per uns under den europeiska handeln

Priset på guld sköt i höjden över 1620 dollar för ett uns i går efter ett tal från ECB: s ordförande Draghi, vilket resulterade i risktagande på marknaden. Totalt sett ökade ädelmetallen med strax under 20 dollar per uns för dagen innan det iscensatte en mindre korrigering nedåt och planade ut runt 1615 dollar per uns.

I dag kommer riktning för guldet till stor del vara beroende av hur investerare tolkar den amerikanska BNP-siffran som släpps klockan 12:30 GMT. Om indikatorn signalerar en avmattning i den amerikanska ekonomin, kan USD förlänga gårdagens baisseartade trend mot EUR, vilket kan bidra till att priset på guld utökar den senaste tidens uppåtgående rörelse.

Råolja – Råoljepriset drog fördel av nyheter från euroområdet

Priset på råolja ökade med drygt 2 dollar per fat i går, där ökat risktagandet gav stöd åt råvaror under den europeiska handeln. En baisseartad dollar gjorde att råoljan mer överkomlig för internationella köpare, vilket resulterade i en korrigering uppåt. Olja nådde en topp på 90,43 dollar per fat, innan den vände nedåt och stabiliserade sig på 90,10 dollar per fat.

I dag kommer investerare i råolja vilja fortsätta att övervaka utvecklingen i euroområdet. Några tecken på att skuldkrisen i regionen sprider sig till Tyskland kan uppväga de positiva utsikterna från ECB:s ordförande i går. Nedåtgående rörelse i EUR skulle kunna leda till att råoljan får lämna tillbaka en del av sina senaste uppgångar.

Tekniska nyheter

EUR/USD

RSI på det veckovisa diagrammet har sjunkit in i det översålda territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se uppåtgående rörelser de närmaste dagarna. Denna teori stöds av Stokastiska Slow på samma diagram, som nyligen har bildat ett hausseartat kors. Ligga långt kan vara ett klokt beslut för detta valutapar.

GBP/USD

Ett hausseartat kors har bildats på det dagliga diagrammets MACD/Osma, vilket signalerar att en korrigering uppåt kan ske inom en snar framtid. Dessutom har Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet drivit in i det översålda territoriet. Öppnande av långa positioneringar kan vara ett klokt val för detta par.

USD/JPY

Medan Williams Percent Range på veckodiagrammet har tagit sig in i det översålda territoriet, ligger de flesta andra långsiktiga tekniska indikatorerna för detta valutapar i neutralt territorium. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma presentera sig den närmaste tiden.

USD/CHF

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska har börjat ta form viket indikerar att en nedåtgående korrigering kan inträffa den närmaste tiden. Dessutom har RSI på samma diagram tagit sig in i det överköpta territoriet. Ligga kort kan vara att ett bra val för det här valutaparet.

Wild Card

USD/CAD

Ett hausseartat kors har bildats på det dagliga diagrammets MACD/Osma, vilket signalerar att en korrigering uppåt kan ske inom en snar framtid. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram drivit in i det översålda territoriet. Nu kan vara ett bra tillfälle för forex valutahandlare att öppna långa positioneringar inför en möjlig uppåtgående korrigering.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto