Home > S&P 500 prisprognos efter att ha sjunkit 400 poäng från topparna

S&P 500 prisprognos efter att ha sjunkit 400 poäng från topparna

S&P 500-indexet hade en tuff start på handelsåret – redan ned med mer än 6% under de tre första handelsveckorna. Så vad kan man förvänta sig härnäst ur ett tekniskt och historiskt perspektiv?

Handelsåret började för bara tre veckor sedan och S&P 500-indexet, som av många ser som riktmärket för de övergripande aktiemarknaderna, är nere med mer än 6%. En tuff start kan man säga, men vart går vi härifrån?

Inget nytt hände sedan indexet gjorde en ny all-time high precis i slutet av 2021. Fed var trots allt känt för att trappa ner och börja höja räntorna i mars 2022, men det hindrade inte investerare från att köpa aktier.

Också omicron-rädslorna (dvs. oron som utlöstes av en ny COVID-19-variant) försvann. Som ett resultat av detta blev effekterna på ekonomierna och deras hälso- och sjukvårdssystem inte så stora som man först trodde, och nu överväger många länder att häva sina restriktioner.

Ändå är S&P 500 ner 400 poäng från toppnivåerna. Så är det här dags att köpa under dippen, eller är det bara början på en mer betydande korrigering?

Den tekniska bilden manar till försiktighet

En snabb titt på den tekniska bilden avslöjar inga egentliga skador trots den abrupta försäljningen. I själva verket sjönk marknaden under ett område som fungerade som stöd tidigare.

Serien av högre toppar och högre dalar förblir dock intakt. Som markerats i diagrammet ovan är nyckelnivån ännu inte bruten.

Och även om björnar pressar ned indexet så långt, är det stora stödområdet kvar på 4 000.

Vad säger historiska data oss?

Kan marknaden ta ytterligare 400 poäng och ändå leverera positiv avkastning? Det beror på några faktorer, som tidshorisonten.

För att exemplifiera, nästa mars, förväntas Federal Reserve höja räntan för första gången sedan covid-19-pandemin startade. Medan högre räntor i allmänhet är skadliga för aktier, berättar historien att tjurmarknaderna går ytterligare tre år efter den första Fed-höjningen.

En annan sak att tänka på är att 2022 är ett mellanårsval. Det genomsnittliga halvtidsåret sedan 1950 har en nedsättning på 17%. Därför finns det fortfarande mer utrymme att gå till nedsidan, men att köpa under dippen kanske inte är det sämre beslutet med tanke på vad som händer efter den första Fed-höjningen.