Home > Så handlar Du under September månad!

Så handlar Du under September månad!

September utgör historiskt sett årets svagaste månad. Det är ett mönster som går igen på många av världens aktiemarknader. Sett till de senaste 23 årens handel på Stockholmsbörsen har OMX-index i genomsnitt fallit med 2,76 procent under september månad.

Under dessa 23 år har börsen slutat på minus i 13 fall av 23 (57 % av fallen). Men den enskilde aktören bör avvakta något med att kasta sig handlöst på säljknappen. Trots att detta i sig utgör oroväckande statistik finns det nyanser i datan att ta hänsyn till för den enskilde investeraren.

September månad verkar i viss utsträckning utgöra en ”antingen-eller”-månad. Antingen går index upp rejält. Eller också faller månaden (ännu mer) rejält.

En del september-månader har sålunda bjudit på finfina uppgångar men dessa faller bort i det ”statistiska bruset” eftersom det finns september-nedgångar som är av förödande dignitet.

Oavsett om marknaden går upp eller ned brukar september månad alltid på en hel hög av marknadspåverkande händelser, och så är också fallet i år. I vanlig ordning skapas förutsättningarna för en volatil och händelserik höstbörs med gott om hållpunkter att navigera efter.

Utveckling september
Utveckling september

Låt oss kika på några av de viktigaste händelserna och vad de betyder för marknadens utveckling framöver:

 • FED ger besked om QE-operationernas framtid (”tapering”); 17-18:e September
 • Att FED skall börja sakta in eller dra tillbaka sitt gigantiska paket, där man varje månad köper räntebärande instrument för 85 miljarder dollar, är till viss del redan inprisat av marknaden. Effekten av ett eventuellt utlåtande kring detta skulle sannolikt bli negativ, dock inte lika kraftig som marknaden initialt befarat.

 • Tyskland går till val; 22 September
 • Även om valsegern inte är solklar för Merkel talar det mesta för att det blir en kvinna vid rodret för Tyskland även under kommande mandatperiod. Detta har ingen reell betydelse för börsen. Både opposition som sittande regering har egentligen en snarlik pro-europeisk hållning, och det verkliga resultatet av den tyska valkampanjen (och förberedelserna inför EU-valet våren 2014) är att inga (potentiellt obehagliga) beslut fattas över huvud taget. Särskilt i Europa-frågor, som är ett känsligt ämne för nettobetalande tyska väljarna, har all typ av meningsfullt arbete upphört i väntan på ett tyskt valresultat.

 • Potentiell upptrappning i Syrien-konflikten
 • Det politiska spelet kring en eventuell upptrappning i konflikten pågår för fullt. USA är pressat att agera, men är samtidigt måna om att förmå allierade länder att dela på ansvaret och notan för ett fullskaligt anfall. Marknaden ogillar initialt krigshets, men när kriget väl hänger i luften skulle sannolikt ett anfall efterhand resultera i börsstyrka, eftersom marknaden ogillar osäkerhet framför allt annat. Om freden inte kan räddas så vore ett snabbt, effektivt och överväldigande missilanfall med efterföljande politiska påtryckningar vad börsen skulle må bäst av.

 • Nya budgetförhandlingar i USA (budget-taket är ånyo inom räckhåll)
 • Motorn för USA-ekonomin går på högvarv och de flesta indikationer är positiva. Samtidigt ser det fortfarande allt annat än vältrimmat ut om man lyfter på motorhuven. Skuldsaneringen är ett projekt som ännu är i sin linda, QE har förvisso gett visst understöd men lägre än vad som borde varit fallet, och man kan fråga sig vad som händer med en ekonomi som uppvisar vissa ljuspunkter och har gigantiska skulder om FED väl drar tillbaka sina massiva stimulanser på 85 miljarder dollar per månad. USA går godkänt, men borde kanske gå betydligt bättre med tanke på all doping.

 • Eventuell implementering av japanska skattehöjningar
 • Abenomics går in i ett nytt skede om Shinzo Abe fullföljer sin plan att höja momsen med 3 procentenheter (till 8 procent). Frågan är hur den delvis framgångsrika politiken skulle klara av denna skattehöjning, och marknaden oroar sig också över om detta bara utgör ett första steg i en lång rad tillväxthämmande beslut.

 • Valutaflykt från emerging markets
 • Brasilianska real och indiska rupier befinner sig i fritt fall och ländernas centralbanker får rusa till undsättning. Samtidigt utlöser dessa kraftiga valutarörelser en hel värd av ”carry trades” i gungning (affärer där man lånar i en valuta till låg ränta och tar spekulativa positioner i en region med annan valuta). När alla springer mot nödutgången på en och samma gång blir det onekligen trångt för den enskilde investeraren.

Lägg till detta ett batteri av viktig amerikansk makrostatistik i ett, i bedömningshänseende, konjunkturkänsligt läge och de kommande veckornas handel ter sig än mer volatila och oförutsägbara.

Trots att dessa hållpunkter gemensamt representerar något av ett minfält för den fortsatta börsutvecklingen är undertonen på marknaden relativt positiv och den underliggande uppåtgående trenden är ännu så länge intakt.

Oavsett vart marknaden tar vägen blir det sannolikt en skakig och mycket snabbrörlig månad med gott om hot och möjligheter.

Det gäller helt enkelt att hålla tungan rätt i munnen och navigera klokt under de kommande veckornas handel.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto