Home > Så mycket påverkas börsen av fotbolls-EM

Så mycket påverkas börsen av fotbolls-EM

Inte heller aktiemarknaden är oberörd när fotbollsfebern lagt sig över Europa. Fotbolls-EM påverkar allt från kursutveckling till handelsvolym, visar befintlig forskning.

En av de mest ambitiösa studierna av fotbollens effekter på aktiemarkanden är gjord av Europeiska centralbanken, ECB. Genom att analysera markandsdata från 15 börser under fotbolls-VM 2010 slår ECB fast att exakt hur mycket roligare investerare tycker det är att kolla på en fotbollsmatch jämfört med att handla aktier.

Resultatet ger en indikation om vad som väntar under EM 2012.

ECB:s studie visar att antalet avslut och handelsvolymen på de 15 börserna sjönk med i snitt 24 respektive 33 procent under genomsnittlig match i VM 2010. Nästan var fjärde aktieaffär blev alltså inte av eftersom investerarna var upptagna med att titta på VM.

”Vi drar slutsatsen att aktiemarkanderna följde utvecklingen på fotbollsplanen i stället för på handelsgolvet”, skriver ECB.

Effekten gäller enbart för matcher som inte involverar landslaget för respektive börs. Spelar det egna laget minskar intresset för aktiehandel ännu mer. Då faller antalet avslut och handelsvolym med i genomsnitt 45 respektive 55 procent.

ECB:s slutsats är att en förlust i fotbolls-VM har en negativ påverkan på börsutvecklingen i förlorarlandet dagen efter. Däremot finns ingen positiv effekt vid seger. I genomsnitt är den negativa påverkan 49 baspunkter, skriver forskarna.

Vi får helt enkelt hoppas att Sverige vinner mot England ikväll!

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.