Home > Så påverkas Sandvik och Atlas Copco av prispress

Så påverkas Sandvik och Atlas Copco av prispress

Exane motiverar sin höjning av Atlas Copco och sänkning av Sandvik med hur bolagen antas hantera en annalkande prispress i gruvutrustningssektorn.

Det framgår av den analys vars rekommendationsändringar Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på torsdagen.

Atlas Copcos riktkurs höjs i analysen, som är daterad 26 september, till 215 från 190 kronor medan Sandviks lämnas oförändrad på 100 kronor.

Tesen är att fokus i gruvutrustningsbranschen är på väg att flytta från volympress och orderingång till prispress, framför allt på så kallad downstreamutrustning (exempelvis krossar).

Atlas Copco bedöms vara minst exponerat för rådande prispress, dels då gruvexponeringen är relativt liten, dels då bolagets gruv- och bergbrytningsdivision enbart är exponerad mot de delsegment av gruvmarknaden där inträdesbarriärerna är höga: prospektering och brytning (upstream), till skillnad från downstream. Det borgar för god förmåga att hålla kvar priserna, menar Exane.

Riktkursen höjs även mot bakgrund av det nya förvärvet, vakuumföretaget Edwards, och bankens mer positiva syn på verksamheten.

Sandvik är visserligen liksom Atlas Copco starka inom upstream, men har enligt Exane en betydande andel på 20-25 procent downstream inom gruvdivisionen. Bolaget är dock ingen stor spelare där, och downstreamverksamheten spås stå inför betydande press både volym- och prismässigt under de närmaste två åren. Prispressen spås äta upp en del av effekten av det i veckan aviserade nya sparprogrammet inom Sandvik Mining.

Prispressexponeringen kombinerad med att aktien gått bra sedan i somras och ett enligt Exane uppskruvat konsensus leder till rekommendationssänkningen.

Atlas Copco
Atlas Copco
Sandvik
Sandvik

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto