Home > Saker att bevaka på aktiemarknaden inför Jackson Hole

Saker att bevaka på aktiemarknaden inför Jackson Hole

S&P500 gjorde som andra index på aktiemarknaden och slog nya rekord två dagar i rad. I princip har alla de förluster som orsakades av COVID-19-krisen raderats, och investerare som köpte dippen firar nu storskaligt.

En svag USD tillsammans med sommarhandelsaktivitet är det som ansvarar för resultaten. Vi har även en ny generation investerare, som förvisso inte har så mycket kapital men som tack vare hur många de är har påverkat aktiemarknaden.

När ”aktier endast går upp”, som en av deras gurus säger, är det lätt att bestämma sig för hur man ska investera. Men aktiemarknaden ser inte alltid likadan ut. Vem exakt är det som äger aktier, och är aktiemarknaden en förmögenhetsfördelare eller inte?

Korrelationen mellan USD och aktiemarknaden

En av de saker ingen kunde gå miste om i vår och under sommaren är korrelationen mellan USD och aktiemarknaden. Aktiemarknaden slog nästan rekord då USD går i motsatt riktning med aktieindexen.

När detta händer innebär det att det är en likviditetsdriven marknad. Med andra ord kan minskad likviditet leda till att dollarn stiger, och att aktiemarknaden korrigerar.

Denna korrelation sker inte helt överraskande i och med att Fed och marknaden förbereder sig inför Jackson Hole. Marknaden förväntar sig en potentiell utannonsering av genomsnittligt inflationsmål från Fed, kanske i kombination med kontroll av avkastningskurvan liknande den japanska centralbankens modell.

Det som verkligen får USD och marknaden att röra på sig just nu är likviditet. En skarp ökning av M2 efter finansiella och monetära åtgärder under den ekonomiska krisen är det som ansvarar för detta.

Om vi återgår till frågan om vem det är som äger aktiemarknaden så är det den rikaste 1% som äger hälften av den, och 10% av de rikaste i världen äger 92% av den. Resten är privata investerare och vanligt folk.

Med andra ord är detta inte en marknad som representerar 90% av befolkningen. Men det är kapitalism i sin renaste form, en dröm om att tjäna enorma summor pengar.

Detta blir extra akut när jobbmarknaden inte går bra, när volatiliteten är hög och när företag som Tesla levererar 300% avkastning på mindre än ett halvår. Vad kan man annars hitta liknande möjligheter?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto