Home > Säkert att köpa Netflix-aktier efter fall på 20% i efterhandeln?

Säkert att köpa Netflix-aktier efter fall på 20% i efterhandeln?

Netflix (NASDAQ:NFLX) rapporterade bättre än väntat resultat för fjärde kvartalet 2021 i går. Aktien föll dock på svag guidning då rivaliserande streamingtjänster påverkade tillväxten.

Netflix är ett av de företag som överträffade under covid-19-pandemin. Streamingjätten online har byggt upp ett globalt varumärke med hundratals miljoner prenumeranter och program som vunnit internationellt erkännande och vunnit många internationella utmärkelser.

Eftersom pandemin har begränsad rörlighet spenderade människor mer tid online. Som ett resultat gynnades streamingtjänsterna och Netflix aktiekurs steg till rekordhöga nivåer. Det handlades så högt som $700 i november 2021, när rädslan för omicron-varianten skickade "pandemi"-aktier högre.

Men under tiden avtog rädslan, och så blev aktien lidande. I går rapporterade Netflix sina resultat för fjärde kvartalet 2021, och aktiekursen föll med mer än 20% i efterhandeln.

Höjdpunkter i resultatet för Q4 FY2021

Netflix levererade bättre än väntat resultat – de har slagit marknadens förväntningar på både EPS och intäkter. Intäkterna växte till exempel med 16% på årsbasis, och prognosen för nästa kvartal är att den kommer att öka med ytterligare 10,3%.

Det är inte den faktiska vinsten som ledde till att aktien rasade, utan vägledningen. Till exempel är investerare oroliga för att abonnenttillväxten avstannar. Eller att rivaliserande streamingtjänster vinner marknadsandelar. Tillsammans med de illikvida marknadstimmarna när vägledningen släpptes har vi en ordentlig förklaring till aktiekursens kollaps.

Stark dollar skadade rörelsemarginalen

En av de mest intressanta detaljerna i gårdagens vinstsamtal var att nämna en stark dollar. Netflix tjänar cirka 60% av sina intäkter utanför USA men har de flesta av sina utgifter inom USA. Därför uppskattade företaget att den amerikanska dollarns appreciering under 2021 har lett till en kostnad på cirka 1 miljard dollar i förväntade intäkter 2022, eller en minskning av rörelsemarginalen med cirka 2%.

Vad säger diagrammen? Den tekniska bilden ser svag ut, men stort stöd väntar. Aktiekursen konsoliderades runt 500 dollar i mer än ett år före det hausseartade utbrottet, och det konsolideringsområdet kan visa sig ge stöd.

Sammantaget snubblade Netflix aktie några stopp i handel efter timmar. Det är inte den enda "pandemi"-aktien som är under press, och det kommer att bli intressant vad dagarna fram till Federal Reserve-mötet nästa vecka kommer att ge.