Home > Morgonrapport: ”Säkra sig med guld eller köpa index på fyndnivå..?”

Morgonrapport: ”Säkra sig med guld eller köpa index på fyndnivå..?”

Europabörser var igår positiva vid stängning, men OMXS30 lyckades inte hålla uppe köpviljan hela dagen ut. Amerikanska börser åkte på stryk och även i Japan var det ordentligt rött. På morgonen läser vi att riksbanken i Kina lånat ut till sänkt ränta. Idag kommer gott om svensk statistik som kan styra diskussionen kring nivån på svenska bostadspriser. Vi tar oss även en titt på hur guldpriset ser ut med ett något längre tidsperspektiv.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 daglig graf
OMXS30, daglig graf

I OMXS30 är det inte mycket nytt att orda om sedan gårdagens fortsatta nedgång på 0,59 %. Priset är ytterligare etablerat under det tidigare tradingintervallet. Vi såg igår tendenser för köpare att komma in men de lyckades inte hålla uppe trycket hela dagen, så även om det visar på viss utmattning hos säljarna så är det fortfarande de som styr riktningen. Vidare stöd på nedsidan finns vid strax under 1280 och sedan vid drygt 1250. Även om RSI börjar flagga tydligt för översålt så ser vi ingen tydlig trade att navigera efter just nu. Som tur är finns det många andra marknader att studera! När investerare blir ordentligt skrämda finns det alltid ett safe haven – guld..

Granskar vi det dagliga priset för guld de senaste två åren, vilket är nästan precis när den långa trenden började bli negativ, ser vi att ädelmetallen pressats ned ordentligt mot en riktigt motståndskraftig efterfrågenivå vid 1180 och nu senast klarat sig från att glida under den nivån precis lägligt till att vår nuvarande börsoro slog in.

Guld, daglig graf
Guld, daglig graf

Skulle volatiliteten vi upplever just nu mattas av så att riskviljan återvänder förlorar guldet troligtvis snabbt sin attraktionskraft. Kombineras detta med fortsatt dollarstyrka som drivs fram med avslutning av QE samt annalkande räntehöjningar kan köparna få det riktigt tufft att försvara stödet. Så länge aktiemarknaderna fortsätter vara oroliga kan vi dock förvänta oss fortsatt efterfrågan. Den som tror att vi inlett en längre nedgångsfas kan få en attraktiv ingångsnivå för en lång position med stop-loss strax under 1380. De som tror på att det finns för mycket billigt kapital för att riskfyllda tillgångar ska tappa sin attraktion kan hålla ögonen öppna för ett utbrott nedåt.

Hur långdragen tror du att nuvarande nedtrend blir? Vad kan bli en trigger för ytterligare nedgång alternativt en vändning? Dela gärna Din åsikt genom att lämna en kommentar längst ner!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Tisdagens svenska agenda bjuder på viktiga besked utvecklingen i september för två av Riksbankens besvärligaste poster, bopriser och konsumentpriser. Och som en händelse ska också Riksbankschefen Stefan Ingves tala några timmar efter statistiken.

Makrohållpunkter i urval:

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser september
Priserna på såväl bostadsrätter som villor har fortsatt att stiga kontinuerligt under året. Frågan är om antågande amorteringskrav börjar sätta spår i prisutvecklingen när höstförsäljningarna satt igång.

kl 9.30: SCB: KPI september
Enligt SME Direkts enkät väntas KPI- och KPIF-inflationen ha stigit en respektive två tiondelar. KPIF-inflationen skulle därmed landa på 0,7 procent, vilket skulle vara i linje med Riksbankens aktuella prognosbana.

Klädpriserna väntas ha dragit upp men ses som en joker. Utfallen de senaste månaderna har legat över eller på Riksbankens bana. Per Jansson och andra ledamöter signalerar fortsatt låg toleransnivå för överraskningar på nedsidan.

kl 10.30: Storbritannien: KPI september
Inflationstakten väntas fortsätta sjunka tillbaka efter toppen i juni. Resursutnyttjandet och lönerna mer i omedelbar fokus för Bank of England.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index oktober
Kontinuerligt sämre utsikter generellt för den tyska ekonomin har satt avtryck hos investerarna, index i nedåtgående trend som väntas fortsätta i oktober.

kl 12.00: RB: Stefan Ingves talar: ”Penningpolitik i ett osäkert ekonomisk-politiskt landskap” (publiceras)
Vältajmat tal strax efter KPI-data för september, men Stefan ingves brukar vara sparsam med att kommentera hur aktuella data kan påverka den penningpolitiska hållningen på kort sikt.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Gårdagens marknadsutveckling

Stockholmsbörsen fortsatte sin bana nedåt på måndagen. Efter försök till en liten återhämtning under loppet av dagen orkade aktiemarknaderna inte hålla emot och kröp åter under nollstrecket under sena eftermiddagen. En inledning på minus hos USA-börserna pressade också de europeiska aktiemarknaderna i slutet av dagen. Oron över den globala ekonomin var fortsatt i centrum, oljepriset sjönk och guldpriset steg.

Vid stängning hade OMXS30-index backat 0,6 procent till nivån 1.295. Aktier för 13,5 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca höll emot i den allmänna nedgången och stängde 0,9 procent upp. Jefferies har lyft sin rekommendation till köp, från tidigare behåll, och påpekar att den senaste tidens tillbakagång i Astra Zeneca-aktien utgör ett bra köptillfälle.

SSAB, som var förra veckan förlorare, vände upp med 0,9 procent i A-aktien. I Finland ökade stålkoncernen Outokumpu med 2 procent. Boliden steg mest bland OMXS30-bolagen, med 2,4 procent. På råvarumarknaden steg koppar och zink steg tydligt.

Gruvbolaget Semafo meddelade att det har lagt ett icke bindande bud på australiska Orbis Gold. Semafos aktie handlades ned 1,2 procent.

Oljepriset handlades tydligt på minus, med Brent-olja kring fyraårslägsta. Bland oljebolagen sjönk Lundin Petroleum med 2,1 procent och Enquest med 1,7 procent. Africa Oil låg högst upp på förlorarlistan och föll 5,4 procent.

Verkstadssektorn gick bra under delar av dagen men tappade i slutet av handeln med resten av börsen. Alfa Laval steg 0,6 procent, Sandvik slutade på oförändrad nivå, Volvos facit blev -0,1 procent medan SKF backade 0,8 procent. Kullagerbolaget är först ut bland de svenska storbolagen med sina delårsiffror på onsdag och det blir avgående vd:n Tom Johnstones 46:e och sista rapport.

Gränges, som gjorde börsentré i fredags, sjönk 1,8 procent till 42:70 kronor, 20 öre över teckningskursen inför introduktionen.

Telia Sonera backade 0,6 procent. Flera analytiker räknar med att kvartalsrapporten på fredag blir rätt odramatisk, med tanke på att Telia Sonera nyligen upprepat sina helårsprognoser. Branschkollegan Tele2 sjönk 2,3 procent. Nätverksvideoföretaget Axis, med delårsrapport på torsdag, handlades ned 1,3 procent. Bolaget väntas ha haft en klart lägre tillväxttakt under det tredje kvartalet, jämfört med det andra kvartalet.

På listan över medelstora bolag steg Mekonomen 0,9 procent. Förra veckan var tuff för bilservicekedjans aktie som då tappade drygt 8 procent.

Eniro återhämtade ytterligare 4,3 procent efter torsdagens kursras.

Bland Börsveckans köprekommendationer avancerade Electra 2,2 procent och MQ 1,2 procent. Klädaktien MQ gick också starkt under delar av förra veckan i spåren av bokslutsrapporten. Branschkollegan H&M sjönk 1,7 procent. Klädjätten kommer med månadssiffror på onsdag, för september, men har redan kommunicerat en försäljningsökning på 7 procent för större delen av månaden, 1-23 september.

Beijer Electronic föll 3,8 procent. Bolaget meddelade att det arbetar med att identifiera åtgärder för att förbättra affärsområdet IAS. I måndagens tidning gav Dagens Industri rådet att avvakta med aktien.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-0,59%
0,23%
0,27%
0,41%
0,12%
-1,65%
-1,35%
-1,46%
-1,74%
0,65%
-0,18%
-0,08%
0,10%
-0,21%
-0,78%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.