Home > Sälj 2013 års vinnare Kinnevik och köp LUPE

Sälj 2013 års vinnare Kinnevik och köp LUPE

Det är dags att sälja Kinnevik, fjolårets vinnare bland storbolagen på Stockholmsbörsen med en uppgång på närmare 130 procent, och köpa en av fjolårets förlorare, Lundin Petroleum.

Det skriver Nordeas strateger i sitt allokeringsbrev.

”Den främsta anledningen till den kraftiga uppgången är hajpen kring e-handel i allmänhet och Zalando i synnerhet. Vi anser att marknaden har fel och att Zalando, och därmed Kinnevik, är övervärderat”, skriver Nordea.

Bland fjolårets storbolagsvinnare anses Trelleborg och Handelsbanken, SEB och Swedbank ha fortsatt potential.

Nytillskotten i Nordeas så kallade modellportfölj har annars framför allt varit mindre bolag under senare månader.

”Inom det segmentet fortsätter vi att se undervärderade aktier med potential. Bland de större bolagen har värderingen generellt sett kommit upp till utmanande nivåer och det är relativt svårt att hitta köpvärda aktier. Men mycket av den framtida kursutvecklingen hänger samtidigt på vinstutvecklingen och där får vi hoppas att de större bolagen kan överraska positivt med hjälp av en bättre global konjunktur”, skriver Nordea.

Råvarubolagen trängdes i sin tur i toppen av fjolårets förlorarlista med Semafo som sämsta aktie, ned 25 procent.

”Gemensamt för råvarubolagen är att råvarupriserna har sjunkit, vilket är den främsta förklaringen till aktiernas dystra utveckling”, skriver Nordea, som nu rekommenderar köp av Lundin Petroleum, som handlades ned 17 procent 2013.

”Vad beträffar Lundin Petroleum så ser vi köpläge i aktien efter uppdateringen av Johan Sverdrup-fältet nyligen som gjorde marknaden besviken. Vi har en långsiktigt positivt syn på aktien då prospekteringspotentialen är stor samtidigt som bolagets finansiella ställning bör begränsa nedsidan i aktien på dessa redan nedpressade kursnivåer”, skriver Nordea.

Nordea ser även långsiktigt positivt på Lundin Mining, som handlades ned 16 procent i fjol.

”Vi anser att Lundin Mining har tillgångar av hög kvalitet och en mycket förtroendeingivande och aktieägarvänlig ledning och styrelse. Vår bedömning är att kassaflödet kommer att bli mycket starkt de kommande åren”, skriver Nordea.

Bland fjolårets övriga förlorare lyfts Volvo fram.

”Vi har en fortsatt positiv tro på Volvo-aktien långsiktigt även om vi, som många andra, är besvikna på hur omstruktureringsprogrammet utvecklats hittills. Men med en aningen bättre global tillväxt nästa år samt ovan nämnda omstruktureringar kan vinsttillväxten bli väldigt bra åren framöver”, skriver Nordeas strateger.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto