Home > Sälj Kina

Sälj Kina

Det här året har varit allt annat än ett lugnt år på världsmarknaderna. Grekland röstade nej till fler åtstramningar och ingen vet vad som händer sen.

Den största ekonomiska krisen händer dock just nu i asien, där Kinas två största börser har tagit ett djupdyk de senaste veckorna. Sedan den tolfte juni har Shanghaibörsen förlorat mer än 24% av sitt värde medan Shenzen-börsen har förlorat 30%. Nedgången har redan utplånat mer än 2,4 biljoner dollar, mer än 10 gånger storleken på Greklands ekonomi.

Över 90 miljoner kineser har nu investerat i aktier; en siffra större än medlemsantalet i det kinesiska kommunistpartiet.

Den kinesiska regeringen har inte varit sena att agera. På söndag etablerade de största mäklarfirmorna i landet en fond på 120 miljarder yuan ämnade för stödköp av stora kinesiska bolag. Regeringen har även förlitat sig på propaganda som har bett kineser att hålla fast vid sina aktier av patriotiska skäl.

Det här året har den kinesiska börsen stigit med 149% tills den 12e juni. Boomen var till största delen påeldad av vanliga kinesiska investerare. Enligt Financial Times öppnades mer än 12 miljoner aktiekonton bara under maj månad. De kinesiska börserna har således alltmer blivit dominerade av Kinas arbetarklass. Två tredjedelar av de som öppnade konton under den första halvan av 2015 hade inte ens gått ut gymnasiet.

Om vi tittar på grafen för en av Kinas största index, Shanghai Composite, ser vi urtypen för en bubbla. En parabolisk stigande aktiekurva över en period för att sedan när fallet börjar resultera i kraftigt ökad volatilitet. Har man positioner i något av de kinesiska indexen bör man använda varje rekyl upp för att sälja sitt innehav, om inte direkt.

Shanghai Composite

11403269_10155832525465354_9187849291954794032_n Den kinesiska börsyran har nått folket.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto