Home > Sämre amerikansk jobbdata än väntat i november

Sämre amerikansk jobbdata än väntat i november

I fredags avslöjade jobbdatan i USA försämrade förhållanden i november. NFP-rapporten visade endast 245 000 nya jobb, vilket var hälften av vad marknaden förväntade sig.

Detta är en av de viktigaste rapporterna som kommer varje månad då USA är den största ekonomin i världen. Det som sker i USA påverkar således även andra marknader.

Detaljer från NFP-rapporten i november

Utöver att missa förväntningarna visade även rapporten på att förhållandena blev sämre. Över sex månader av pandemi har lett till att världens största ekonomi har flera miljoner arbetslösa och som lever på arbetslöshetsersättning.

Det största problemet är att många av dessa förlorade jobb är permanenta. Tyvärr förändrades inte denna trend i november, istället accelererade arbetslösheten med 4,7 miljoner amerikaner som permanent blivit av med sina jobb, och denna ökning sker snabbare jämfört med de två föregående lågkonjunkturerna.

En annan negativ del från fredagens rapport är hur länge folk har varit arbetslösa. Rapporten visade att en av två personer har varit arbetslösa i över 15 veckor. Dessutom har 37% av de som är utan jobb varit det i nästan 30 veckor.

Slutligen reviderades föregående månads siffror lägre. Därför kan man säga att NFP-rapporten visade en svag ekonomi som är kraftigt beroende av finansiellt och monetärt stöd.

Trots de svaga ekonomiska siffrorna har aktiemarknaden fortsatt att stiga. Denna avvikelse lär fortsätta in i 2021 av ett par anledningar.

Först och främst har vi en ny administration i Washington, och mer finansiellt stöd står högst upp på agendan. Vi vet inte exakt hur det kommer se ut, men det lär finansieras av att finansdepartement utfärdar mer skuld, och trenden nedåt för dollarn lär fortsätta.

För det andra har Fed lovat att hålla räntorna nere så länge det behövs. De planerar även att utöka sitt program för kvantitativa lättnader och kommer utannonsera det nästa vecka. Till följd av det är avkastningen fortsatt låg, och investerare har inte många alternativ förutom att investera i aktiemarknaden.

För det tredje har eventuella negativa nyheter om pandemin redan prissatts på marknaden. Återhämtningen är dock inte det, så investerare försöker positioner sig så tidigt som möjligt för att dra nytta av en kommande vändning.

De höga aktiemarknadspriserna bör dock ha visst stöd i ekonomin. En stigande permanent arbetslöshet fortsätter att vara ett problem då en ekonomi inte kan leva endast på stödpaket.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.