Home > Sandvik i skärningspunkt

Sandvik i skärningspunkt

Sandvik som är en högteknologisk verkstadskoncern och tillverkare av hårdmetallprodukter har hittills haft ett motigt börsår där aktiekursen, beräknat på kursen i skrivande stund på 78 kr, har gått ner med 41 % vilket är klart sämre än för OMXS30 som ha gått ner 22%. Den nye vd:n Olof Faxander har börjat röra om i bolaget med bland annat tydligare resultatkrav på bolagets olika verksamhetsområden och flytt av huvudkontoret. Detta kan säkert ge resultat på längre sikt men det har hittills inte blidkat börsen.

Den  långa trenden för Sandvik är nedåt riktad sedan i somras.

Den korta trenden har dock sedan vi var som lägst på 71,5 kr den 19:e augusti varit mer oregelbunden. Vi står nu och slår fram och tillbaka i ett konsolideringsintervall mellan stödnivåerna kring 71,5 och 75,7 kr och motståndet på ca 89 kr. För att få lite kraftigare köpsignaler så måste vi gå över motståndet kring 89 kr och gärna det under en ökande handelsvolym. Vi har tydliga positiva divergenser i våra indikatorer Stochastic och MacD vilket skulle stärka signalvärdet i eventuella köpsignaler.

Nästa viktiga motståndsområde ligger vid ca 100 kr, även om vi har en nedåtgående trendlinje som i dagsläget ligger vid 94 kr. Sedan har vi motståndsområden kring 114 kr och kring det i dagsläget väldigt avlägsna 129 kr.

Går vi under stödet vid 71,5 kr förnyas säljsignalerna för Sandvik och aktien kan då lätt leta upp de gamla stödnivåerna från 2009 på ca 68 kr och ca 52 kr.

Slutsats: Eventuellt blankade positioner föreslås köpas tillbaka om Sandvik går över 89 kr. Går aktien över 89 kr med en ökad handelsvolym kan man i försiktiga poster nettoköpa aktien, med en stop loss på 79 kr. Den långsiktiga trenden är ju fortfarande nedåtriktad så det är därför vi rekommenderar att eventuella köp görs försiktigt.

Vi har sedan ett motstånd redan vid ca 94 kr, den nedåtgående trendlinjen, och sedan vid 100 kr, men chanserna är ganska goda att vi får upp aktien ända till ca 114 om vi bara först fått en köpsignal med klart ökad handelsvolym.

Skulle vi istället gå under stödet vid 71,5 får vi en ny säljsignal som man kan blanka på. Stop loss för blankningar rekommenderar vi då på 81 kr.

En alternativ och betydligt kortsiktigare handelsstrategi är att köpa nära stöden kring 75,7 kr (eller det kring 71,5 kr) med en stop loss på 69,5 kr. Sedan säljer man vid motståndet vid 89 kr. Givetvis kan man istället blanka nära motståndet 89 kr och sedan försöka köpa tillbaka aktien vid stöden. Stop loss om man blankar vid motståndet 89 föreslår vi till 91 kr.

Sandvik (Dagsdiagram)
Sandvik (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.