Home > SAS anklagar Norwegian för prisdumpning inför amerikanska myndigheter.

SAS anklagar Norwegian för prisdumpning inför amerikanska myndigheter.

SAS uppger i ett åtta sidor långt brev till amerikanska myndigheter att lågpriskonkurrenten Norwegian använder sitt irländska dotterbolag för lönedumpning med hjälp av asiatisk kabinpersonal.

Det rapporterar danska Berlingske Business, baserat på uppgifter i Børsen, på tisdagen.

Norwegian avvisar beskyllningarna, och menar att SAS medvetet ljuger för USA.

SAS och Norwegian har konkurrerat intensivt på senare år, skriver Berlingske. Norwegian fick tidigare i år, efter en flerårig tillståndsprocedur, ett provisoriskt tillstånd att låta sitt irländska dotterbolag flyga till och från USA – vilket utvidgat den skandinaviska konkurrensen till de transatlantiska rutterna.

Kritiken från SAS är inte ny: amerikanska fackförbund har länge varnat för samma sak, och de demokratiska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders har båda kritiserat Norwegian. Hillary Clinton har till och med bett den sittande presidenten Barack Obama att förhindra Norwegian att flyga mellan Europa och USA med det nya irländska lågprisbolaget.

Norwegians avvisande av kritiken kommer via den danska informationschefen Daniel Kirchhoff. Han säger till Børsen att ”SAS ljuger i ett försök att stoppa fri konkurrens”, och avvisar tvärt att Norwegian ämnar flyga med kabinpersonal från Thailand mellan Europa och USA.

Swedbank sänker även på tisdagen rekommendationen och riktkurs från köp till neutral, där riktkursen landar på 25 från tidigare 28 kronor.

SAS (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto