Home > Säsongen för resultaträkning är här – vad kan vi vänta oss denna vecka?

Säsongen för resultaträkning är här – vad kan vi vänta oss denna vecka?

Amerikanska företag släpper sina resultat för föregående kvartal, och denna vecka har vi redan sett hur ett par stora namn har rapporterat sina resultat. När man tolkar finansiella utlåtanden är det viktigt att göra en distinktion mellan finansiell position och finansiella resultat.

I det första fallet är det balansräkningen som är viktig. Denna visar det totala antalet tillgångar som företaget äger vad gäller summan av skulder och tillgångar. I det andra fallet är det resultaträkningen som används för att se företagets finansiella resultat under en viss period.

När det kommer till kvartalsrapporter brukar investerare fokusera på nettointäkterna och intäkter per aktie. Om den faktiska siffran är högre än vad marknaden förväntar sig brukar aktierna stiga, då de i så fall anses vara undervärderade. Samma sak gäller för det motsatta, om den faktiska EPS är mindre än uppskattningen. För investerare är balansräkningen mer viktig då detta används om du vill investera, inte bara spekulera i, ett företags aktiepris.

Stora IT-företag rapporterar snart sina resultat

Idag är en stor dag för IT-sektorn. Tesla, Facebook och Apple släpper sina resultat för det senaste finansiella kvartalet – samtliga efter stängning. Nästa vecka kommer två till stora IT-företag göra detsamma, nämligen Amazon och Google, då de släpper sin resultaträkning tisdagen den 2:a februari, igen efter stängning.

Igår öppnade Microsoft IT-jättarnas resultaträkning genom att återigen slå förväntningarna. De rapporterade en EPS på $2,03 efter en prognos på $1,64 för det senaste kvartalet. Detta tack vare en tillväxt av intäkterna på $43,1 jämfört med en prognos på $40,2. Det är inte överraskande att företagets aktier stiger under pre-market, från 232,51 dollar vid stängning igår till 243,32 dollar.

Om Microsoft kan användas som riktmärke för andra IT-företag bör vi förvänta oss något liknande från dagens rapporter och de som är schemalagda för nästa vecka. Fokus kommer ligga på Tesla, då de förra året presterade otroligt väl på marknaden.

Investerare bör även fokusera på MD&A (Management Discussion and Analysis). Joe Biden, ny president i USA, sade nyligen att det finns planer på att ersätta de federala myndigheternas fordon med elektriska fordon. Om det finns några som helst antydningar i MD&A att Tesla redan har skrivit på avtal med den amerikanska regeringen lär det tolkas som en positiv signal för investerare.

Varför? De amerikanska myndigheterna ägde över 645 000 fordon under 2019.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.