Home > SCA: Billigare råvaror har gynnat 2kv, väntas även 3kv.

SCA: Billigare råvaror har gynnat 2kv, väntas även 3kv.

För första gången på fem kvartal har hygien- och skogsjätten SCA kunnat notera ett positivt vinstbidrag, jämfört med samma kvartal i året innan, av att råvaror som används i produktionen blivit billigare. För kvartalet rör det sig om 70 miljoner kronor, i huvudsak inom affärsområdet Mjukpapper. Trenden väntas fortsätta.

Det sade finanschef Fredrik Rystedt vid tisdagens resultatpresentation.

”För första gången på fem kvartal noterar vi ett positivt bidrag från råvarorna. Även för det tredje kvartalet i år tror vi att det blir en positiv effekt jämfört med det tredje kvartalet 2015″, sade han.

För Personliga hygienprodukter och Skogsindustriprodukter väntas ”något lägre” råvarupriser, och för Mjukpapper ”klart lägre”, sade Fredrik Rystedt vidare.

Sekventiellt, jämfört med det andra kvartalet, spås dock något högre råvarupriser för alla tre affärsområdena i det tredje kvartalet. Den väntade ökningen hänger samman med högre priser på returpapper, sade finanschefen.

Billigare insatsvaror innebär dock inte med automatik fullt genomslag i form av högre marginaler.

”Vi har under några kvartal ökat marginalerna till följd av tidigare prishöjningar och vi räknar nu med ett visst pristryck framöver. Våra kunder ser ju också att insatsvarorna blir billigare. Det är en situation vi måste hantera, delvis genom att balansera med volymer”, sade vd Magnus Groth.

SCA (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto