Home > Scenarier inför det amerikanska presidentvalet

Scenarier inför det amerikanska presidentvalet

Den första presidentdebatten avslutades igår, och befolkningen i USA (och även resten av världen) har nu haft chansen att höra om både inhemska och utländska problem för USA. För deltagare på finansiella marknader handlar det nu om att förbereda sin portfölj på ett sätt så att den skyddas från oväntade marknadsskiften.

Med detta mål i åtanke finns det ett par scenarier och sannolik påverkan på finansiella marknader och den amerikanska centralbanken om den ena eller andra kandidaten vinner. Resultatet medför även två olika kongresser – republikaner eller demokrater – eller får vi en delad kongress? Vad händer i så fall?

Scenarier för USD och Fed

Det första vi bör gå igenom är ifall Trump fortsätter som president. Inte för att valundersökningarna har honom som favorit (det har de inte), men eftersom han är sittande president. Faktum är att sannolikheten inför gårdagens debatt att Trump skulle vinna Vita Huset igen låg på cirka 30%.

I ett sådant scenario förväntar sig marknaderna en högre USD-policy. Trots faktumet att Trump har förespråkat en lägre dollar hittills skiljer sig alltid en andra tid som president från den föregående när presidenten vet att detta är den sista tiden som president, vilket innebär att hårdare åtgärder (och opopulära) blir mer sannolika. I ett sådant scenario bör EURUSD sjunka, och avkastningskurvan kan bli brantare, även om det inte blir med stor marginal.

I det andra scenariot vinner Biden och har fortfarande en delad kongress. Om Biden vinner ses det som duvaktigt för dollarn. Marknaden förväntar sig investeringar i infrastruktur och utbildning, vilket kräver finansiering. En lägre dollar och högre EURUSD är konsensus i detta scenario, med en sannolikhet på cirka 20% inför gårdagens debatt.

Den största sannolikheten på cirka 40% handlar om att Biden vinner och att demokraterna tar kongressen. Detta är det mest duvaktiga scenariot för USD och EURUSD kommer troligtvis stiga signifikant. Dessutom kommer Fed troligtvis hålla räntorna låga under lång tid framöver i ett sådant scenario. Kombinerat med nya stödpaket från demokraterna så bör USD sjunka kraftigt.

Innan man går händelserna i förväg bör man observera att sådana här scenarier ofta målas upp inför val. Det innebär inte att marknaderna med säkerhet kommer reagera så här, eller att det kommer ske omedelbart.

År 2016 var konsensus inför valet att aktiemarknaden skulle kollapsa om Trump vann. Trump vann, aktiemarknaden gick ned ett par timmar, och upplevde sen en massiv vändning.

Man bör inte överraskas om något liknande sker år 2020.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto