Home > Schweiz centralbank – en unik centralbank

Schweiz centralbank – en unik centralbank

Schweiz har alltid spelat en viktig roll i världspolitiken. Landet ligger mitt i Europa, och dess neutrala inställning gör landet till ett av de mest intressanta länderna i världen, och samma sak kan sägas om dess centralbank.

Detta är en unik centralbank som nästan förstörde trading på nätet, och de är aktivt involverade på både inhemska och internationella finansiella marknader.

2015 och EURCHF-sagan

År 2015 tvingades SNB att upphöra med sin fixerade växlingskurs för EURCHF. Fram tills i januari det året låg kursen på minst 1,20, och de lovade att försvara denna nivå oavsett omständigheterna.

Då ECB förberedde sig på att lätta de penningpolitiska villkoren och sänka räntorna tvingades SNB till slut att ge upp. Det kostade banken tiotals miljarder schweiziska franc, och tradingindustrin försvann nästan. Ända sedan dess har mäklarhus erbjudit negativt balansskydd, en policy som är utformad för att hålla traders intresserade av valutamarknaden.

Vad är det som SNB så speciell?

Till att börja med är SNB listad som en aktie på den schweiziska aktiemarknaden. Ja, dess aktie flyter fritt, precis som andra företags aktier. SNB är en unik mix mellan en centralbank, en hedgefond men även en oberoende förmögenhetsfond. De håller ett flertal olika tillgångar på sin balansräkning, och inte bara lokala tillgångar utan även utländska.

SNB har alltid bekämpat sin starka valuta. Ett sätt att diversifiera balansräkningen (precis som för ett vanligt företag) är att äga utländska tillgångar (exempelvis genom att delta i utländska företag). För att köpa dessa tillgångar måste SNB sälja CHF och köpa andra valutor, vilket leder till att de är aktivt involverade i att försvaga den lokala valutan.

Det är inte många som vet att SNB är en av de ledande IT-investerarna i världen. Hela 28% av deras portfölj består av IT-aktier som Apple (5,35%), Microsoft (4,96%) och Facebook (1,8%). Med tanke på IT-aktiernas resultat under 2020 kan vi anta att SNB sitter på en lönsam portfölj, och det finns ingen risk för att centralbanken skulle ge upp på sina IT-aktier bara för att de korrigerades en aning på Nasdaq 100-indexet för ett par dagar sedan.

Alla centralbanker är inte likadana. SNB förtjänar lite extra uppmärksamhet då de är en aktiv deltagare på internationella finansiella marknader.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto