Home > Se upp med euron

Se upp med euron

Euron ligger i en nedåtgåend trend men börjar nu bli rejält översåld. Möjligheten/risken finns nu både ur fundamental och teknisk synvinkel att euron bottnar ur och gör en relativt kraftig uppåtrekyl. 

Euron har av förståeliga skäl varit under stor press det senaste halvåret. De galopperande budgetunderskotten som varvats med ständiga larmrapporter och krismöten har gjort att förtroendet för euron har eroderat. Enligt samstämmiga uppgifter har hedgefondsförvaltare och andra byggt upp negativa euro-positioner av historiskt oöverträffade storlekar.

Vi är dock i ett väldigt känsligt läge nu när euron är betydligt översåld och då ”alla” redan ligger kraftigt positionerade för fortsatta nedgångar. Vad händer nu om euro-oron skulle dämpas?

Vi har nämligen också en ny faktor att ta hänsyn till. Det är ECB:s så kallade superrepor som ECB började med strax innan jul. De innebär att europas banker i princip kan låna obergänsade euro-belopp till 1% ränta upp till 3 år och dessutom använda krisobligationer från Grekland, Italien med mera som säkerhet. Första veckan lånade europiska banker nästan 500 miljarder euro via dessa superrepor.

Detta enorma likviditetstillskott har, iallfall temporärt, underlättat för PIIGS-länderna att emittera nya lån till marknaden med sjunkande emissionsräntor som följd. Det är fascinerande på det sätt ECB på detta vis helt öppet rundar sitt förbud att låta sedelpressarna finansiera medlemsländernas budgetunderskott.

Den nye ECB-chefen Mario Draghi har dessutom varit överraskande bestämd och mästrande i sina uttalanden om att EU-reglerna förbjuder ECB att köpa nyemitterade statspapper från medlemsländerna. Men indirekt är det tydligen helt ok…

Som en följd av detta kan vi idag notera att till exempel Spanien lyckats emittera nya lån till 1 till 1,5% lägre räntor än tidigare. Spanien kunde dessutom låna upp 10 miljarder euro istället för planerade 5 miljarder. Även Italien gjorde en lyckad statspappers emission på 12 miljarder euro idag. De ett åriga växlarna emitterades till räntan 2,74% istället för 5,95% för motsvarande emission i december. Detta borde kunna bidra till att euro-oron iallafall tillfälligt dämpas.

Tittar vi i diagrammen så ser vi också att euron gått ner kraftigt och dessutom fått säljsignaler. EUR/SEK fick till exempel sin senaste säljsignal när den gick under stödet vid 8,86 och EUR/USD fick sin senaste säljsignal när stödet vid 1,287 bröts. För EUR/SEK har vi nästa viktiga stöd vid 8,70 och för EUR/USD vid ca 1,26.

Stochastic-inikatorn visar att euron är betydligt översåld. Så även om trenderna är nedåtriktade så kan det vara en poäng i att bevaka läget noga. Med tanke på allt detta så rekommenderar vi att man tar hem sin vinst på korta europostioner vid stödnivåerna 8,70 respektive 1,26. Alternativt så rekommenderar vi att man iallafall flyttar ner sina stop losser betydligt om vi kommer ner till dessa stödnivåer.

Samtidigt så bedömmer vi att om marknaden går över motstånden vi nu har vid 8,86 för EUR/SEK och ca 1,287 för EUR/USD så finns det risk för en relativt kraftig uppåtrekyl. Detta i och med de enorma korta positioner som nu finns i euron och att många kanske blivit mer osäkra i sin negativa fundamentalanalys av euron. Vi rekommenderar därför att man har en stop loss om motstånden vid 8,86 för EUR/SEK respektive 1,287 för EUR/USD bryts.

Teknisk analys EUR/USD
Teknisk analys EUR/USD
Teknisk analys EUR/SEK
Teknisk analys EUR/SEK

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.