Home > SEB – köpsignaler på gång

SEB – köpsignaler på gång

SEB A ser ut att bryta över ett viktigt motstånd vid ca 45 kr. Gör aktien det siktar vi i första hand på en uppgång till 50-52,5 kr, och i andra hand på 60-62 kr.

SEB A drabbades förra året av den internationella bankfrossan och gick ned med 29%. I år har utvecklingen varit bättre för bankerna och SEB A är också upp med 13%, beräknat på kursen i skrivande stund 45,22 kr.

Det är framförallt ECB likvidisering av bankerna via sina generösa superrepor som förbättrat läget för europas banker. En del av denna störtflod av pengar, nära 500 miljarder euro bara i december, har också spillt över på världens börser som senaste månaden har haft en väldigt stark utveckling.

I vårt huvudscenario för börsen räknar vi med att denna uppgång får sin topp inom den närmaste månaden. I och med att kraften i uppgången är så stark så kan dock många aktier hinna gå en hel del under den tiden. SEB A står nu vid en starkt teknisk motståndsnivå och ett vägval. Vilken väg ska aktien välja? Vi bedömmer att aktien har goda möjligheter att fortsätta sin väg uppåt.

I vår analys av SEB A den 18 september förra året rekommenderade vi att man skulle gå ur eventuella blankningar i aktien. Aktien såg då nämligen ut att kunna gå upp till minst 43-45 kr.

SEB A har nu gått upp till 45 kr där aktien har ett starkt motstånds område. Aktien har här både en nedåtgående trendlinje som kommer ända från år 2007 (se månadsdiagrammet) samt en horisontell motståndsnivå. Om, eller snarare när, aktien bryter över 45 så siktar vi på att aktien först och främst ska kunna gå upp till ca 50-52,5 kr. Passerar SEB A även detta område så siktar vi på motsåndsnivåerna kring 60-62 kr.

SEB A (Månadsdiagram)
SEB A (Månadsdiagram)

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är fortfarande nedåtriktad även om den korta trenden sedan i december pekar uppåt.

Stochastic-indikatorn är på höga nivåer och visar att aktien är överköpt. I en stark trend kan dock en aktien fortsätta att vara överköpt en längre tid, så vi bedömmer att SEB A har goda möjligheter att i närtid gå över motståndet vid ca 45.

Ett strategiförslag är att köpa SEB A om aktien stänger över motståndet vid ca 45 kr. Köp en relativt begränsad aktiepost då den långa trenden fortfarande är nedåtriktad. Sikta på 50-52 kr i första hand och 60-62 kr i andra hand. Stop loss om aktien stänger under 41,5 kr. Flytta upp stop lossen allteftersom aktien går upp.

Att ta position
Handla SEB A för uppgång med tex. Citi First LONGSEB AI CIT*
Handla SEB A för nedgång med tex. Citi First SHORTSEB AA CIT*
SEB A (Dagsdiagram)
SEB A (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.