Home > SEB räknar med att Nokia kommer visa bättre försäljningstillväxt än Ericsson under andra halvåret.

SEB räknar med att Nokia kommer visa bättre försäljningstillväxt än Ericsson under andra halvåret.

SEB Equities räknar med att Nokia kommer att visa bättre försäljningstillväxt än Ericsson under det andra halvåret i år.

Samtidigt drar SEB ned riktkursen för Ericsson till 62 kronor (65) och sänker sina vinstestimat för båda bolagen med tuffare marknadsutsikter som förklaring.

Det framgår av ett morgonbrev från banken.

Operatörernas investeringsplaner indikerar att Ericssons exponering mot kinesiska kunder utgör en begränsning medan Nokia däremot väntas återhämta sig från motgångarna bolaget hade under första halvåret, relaterat till integrationen av produktportföljen i det nya bolaget, skriver banken.

Vidare ser SEB positiva kurstriggers för Nokia från potentiella patentaffärer med Apple, vilket banken ännu inte har bakat in i sina estimat.

SEB tror också att Ericssons utdelning kommer att sänkas till 3 kronor, från de 3:70 kronor som delades ut för 2015.

Intäktsestimaten för Ericsson och Nokia har samtidigt sänkts som en följd av att banken nu har en mer försiktig syn på återhämtningen på tillväxtmarknaderna. SEB tror att marknadssituationen troligen kommer att vara tuff för båda bolagen under 2017.

I våras, då SEB sänkte rekommendationen för Ericsson till behåll, hänvisade banken till en större lönsamhetspotential för Nokia.

Även Stifel skriver om svaga marknader och ser risker i Ericsson på kort sikt, enligt en färsk analys.

”Vi ser svaga trender på kort sikt (3:e kvartalet) men vi tror att kurspressen efter det första kvartalet ser något överdriven ut och den riskerar att bli fångad av en återhämtning fjärde kvartalet 2016″, skriver Stifel i analysen där rekommendationen behåll och riktkursen 60 kronor upprepas för Ericsson.

Stifel tror att mycket av Ericssons trender under första halvåret kommer att fortsätta andra halvåret.

”För tillfället ser Ericsson ut att vara fångat mellan motgångarna 2016 och en möjlig återhämtning 2017″, skriver Stifel som tror att 2017 blir bättre än 2016. Firman påpekar dock att konkurrensen på Ericssons kärnmarknader och ett möjligt strategiskifte i samband med att en ny ledning kommer på plats manar till försiktighet.

Ericsson (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto