Home > SEB: Utrymme för kronförstärkning när Riksbanken släpper taget.

SEB: Utrymme för kronförstärkning när Riksbanken släpper taget.

Den svenska kronan handlas för närvarande på nära sjuårslägsta nivåer mot en handelsviktad korg av valutor (KIX) efter den senaste större försvagningstrenden som inleddes senvintern 2013. Jämviktsmodeller visar att kronan i dag är cirka 10 procent för svag mot euron och drygt 15 procent för svag mot dollarn.

Det skriver Robert Bergqvist och Carl Hammer, chefekonom respektive chefsvalutastrateg på SEB, i ett kundbrev på fredagen.

De konstaterar att betalningsbalansen är en utgångspunkt för att förklara vilka kapitalflöden som förklarar den överdrivna kronsvagheten, men statistiken har ”oroväckande stora kvalitetsbrister”.

SEB-ekonomerna konstaterar att bytesbalansen de senaste sju kvartalet har visat överskott på 333 miljarder kronor, men samtidigt har Sverige haft ”oförklarade utflöden” (restpost) på 364 miljarder kronor, eller nästan 20 miljarder kronor per månad.

Betalningsbalansstatistiken räcker därmed inte för att förklara utflödena och kronans drivkrafter, men SEB-ekonomerna tror sig ändå kunna identifiera en rad troliga flödeskrafter som varit negativa för kronan.

1, Likviditetshantering: Multinationella svenska och utländska företag undviker att ha kassa i svenska kronor när räntan är negativ.

2, Minskad valutasäkring: intresset minskar på grund av negativ resultatpåverkan av att sälja utländsk valuta och köpa kronor på termin med minusränta i kronor.

3, Trendföljande modeller: om kronan rör sig i en speciell riktning under längre tid uppstår säljsignaler.

Robert Bergqvists och Carl Hammers slutsats av ovanstående är att svenska aktörer har en mer öppen valutaexponering än tidigare och att utländska aktörer har minskat sin kronexponering.

”Därmed finns ett utrymme för en starkare krona när Riksbanken – sannolikt de närmaste månaderna – släpper taget om kronan och tillåter en gradvis förstärkning”, skriver de.

SEB:s prognos är att EUR/SEK handlas till 9:60 och sex månader och 9:30 om ett år. USD/SEK väntas samtidigt handlas till 9:30 respektive 8:75.

SEB: Utrymme för kronförstärkning när Riksbanken släpper taget.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto