Home > ”Sell in May and Go Away” – Kommer det fungera denna gång?

”Sell in May and Go Away” – Kommer det fungera denna gång?

S&P 500 ser ut att gå mot ytterligare en positiv månad. Vad kan stå i vägen för ytterligare ökning?

Den amerikanska ekonomin inledde året starkt, vilket kan ses via tillväxten på real-BNP. Ekonomin växte med 6,4% under årets första kvartal, och prognosen för resten av året pekar mot en tillväxt på 7,2%, vilket är betydligt bättre än förväntningarna för ett par månader sedan.

Den nya handelsmånaden inleds med att indexen ligger högt. S&P 500 och Dow Jones har vänt starkt från de låga noteringarna i början av 2020 och slår nya rekord ständigt.

Vissa investerare är dock medvetna om det gamla talesättet att maj oftast är en så kallad bearish, eller nedåtgående marknad. ”Sell in May and go away” är ett uttryck som många traders känner till, men är det sant? Om vi tar en titt på hur maj har sett ut under det senaste årtiondet kan vi faktiskt snarare komma till en motsatt slutsats. Att köpa S&P 500 i maj har under de senaste tio åren lett till starka resultat. Varför kan det bli annorlunda denna gång?

Historiken pekar mot en stigande månad

S&P 500 anses vara riktmärket för den övergripande aktiemarknaden, och kallas ofta helt enkelt ”marknaden” av många marknadsdeltagare.

Statistiskt sett blir de efterföljande sex månaderna ännu starkare när S&P 500 stänger högt i april, vilket var fallet i år. När resultaten i april har stigit med mer än 5%, som återigen var fallet i år, stiger indexet i snitt med 6,2% under de kommande sex månaderna.

Detta bias för en stigande marknad fortsätter om man gräver djupare i historiken. Mer specifikt har det bara varit ett år någonsin som levererade resultat som liknar det vi såg de senaste sex månaderna. Under 1961 stängde S&P 500 med ett månadsrekord med en stigning på över 20% under de senaste sex månaderna – och det var under ett år efter ett val.

Efter det levererade S&P 500 en ökning på ytterligare 5,1%, vilket antyder att sannolikheten är stor för en stigande maj.

Det som kan sätta käpparna i hjulen för denna ökning är inflationen. Högre inflation kan skrämma bort deltagare från aktiemarknaderna, framförallt om centralbankerna inte ser ut att hantera de högre priserna ordentligt.

Allt sammantaget blir det en intressant månad. Medan historien talar för en stigande marknad finns det inte precedens för hur marknaden kommer reagera i maj efter en pandemi.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto