Home > Semafo – Tåget har redan gått

Semafo – Tåget har redan gått

I Oktober fick vi ett nytt bolag på Stockholmsbörsen: Guldbolaget Semafo! Det har varit ett guldbolag i ordets alla bemärkelser: De producerar faktiskt guld och aktien har varit bättre än guld att äga! Närmare bestämt så bryter och producerar de guld i tre länder i västra Afrika: Guinea, Burkina Faso och Niger men de är baserade och noterade i Kanada. Tillväxten har varit spektakulär under 2009 och 2010, men  har haltat 2011.

När jag äger en råvaruaktie så är det livsviktigt att aktiekursen går bättre än den underliggande råvaran. Allt annat är ett svaghetstecken, speciellt i ett ”friskt” växande råvarubolag med ohedgat produktionspris, annars är det någonting som är fel. I Semafos fall är det för en gångs skull ingenting som är fel med bolaget.

De är välskötta, har bra relationer med omgivningen, har en utmärkt vd och har till och med lyckats sälja sitt guld till ett genomsnittligt pris som har varit högre än det genomsnittliga marknadspriset! Det finns dock en risk i och med att Semafo bryter guld i Afrika. Jag är inte så uppdaterad på hur stabil just den regionen i Afrika är men så vitt jag vet skall den vara relativt lugn i dagsläget. Det är å andra sidan Afrika vi pratar om så man kan aldrig vara säker.

Problemet med Semafo har istället varit att värderingen, eller stigningstakten i akten har baserat sig på tillväxt och nu när bolaget blivit ”moget” blir det antagligen mindre tillväxt framöver, åtminstone under några år, och då går aktiekursen ner från aningen övervärderade nivåer. Toppen under November till december 2010 är också en typisk  ”blow-off”-topp, som jag kallar det. När man får  sådan volatilitet är det bästa man kan hoppas på en mycket lång sidledeskorrektion.

Sedan kan man också undra över timingen för noteringen på OMX då Semafo redan handlas i Kanada. Jag har inte gjort någon forskning på detta men av vad jag har märkt så har redan noterade bolag nog med exponering om de redan är noterade på en börs. Varför två? Kan det vara för att lura naiva svenskar?
Så sammanfattningsvis är Semafo ingenting man vill äga i dagsläget. Det är dock ett  bolag värt att hålla reda på.

Detta är tyvärr också ytterligare ett exempel på att man ska undvika guldbolag och köpa guld istället. Jag kommer osökt att tänka på guldprospekteringsbolaget Gexco, som haussades upp på diverse svenska aktieforum. De lovade guld och gröna skogar men höll de inte vad de lovade.

Efter att kursen för Gexco haussades upp och fångade en mängd småsparare gick den ner med ca 90%  innan jag förlorade den ur sikte. Någon som kommer ihåg får gärna berätta vad som hände.  En person jag kände köpte mycket aktier för att han trodde att guldpriset skulle upp. Istället borde han ha köpt guld. Varför göra det så mycket svårare för sig själv? Om du köper en råvaruaktie måste du dels ha rätt om råvaran och dels om aktien, istället för bara råvaran.

Semafo
Semafo

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.