Home > Senarelagd räntehöjning kan ge markant ränteuppgång i USA.

Senarelagd räntehöjning kan ge markant ränteuppgång i USA.

En senarelagd räntehöjning kan leda till den ”betydligt brantare” ränteuppgång i framtiden, vilket kan komma att ge en recession.

Det sade Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, på onsdagen enligt Bloomberg News. Hon är röstande i FOMC i år och var en av de tre ledamöterna som röstade för en räntehöjning om 25 punkter förra veckan.

Hon framhöll att hon tyckte att skälen för en räntehöjning, hon befarar visserligen inte att Fed är för sent ute men varnade för att centralbanken kan förlora i trovärdighet genom att inte reagera på inkommande data.

”Om vi fördröjer för länge och senare hamnar i en situation där arbetsmarknaden är för stram och pristrycket är starkt, och vi måste höja räntan kraftigt, då riskerar vi recession”, sade Loretta Mester.

Hon sade vidare att hon räknar med en återhämtning i USA:s ekonomiska tillväxt under andra halvåret, och att BNP fortsätter att växa i en takt på något över 2 procent de kommande två åren. Inflationen väntas samtidigt gradvis stiga mot 2-procentsmålet.

”Att vara eftertänksam betyder ibland att höja räntan”, sade Loretta Mester.

Hon sade också att FOMC-mötet i november är ”live” enligt hennes bedömning, trots att det infaller endast en vecka före presidentvalet. Politik är inte en fråga för Feds räntebeslut, enligt Loretta Mester.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto