Home > SHB Råvarubrevet: ”Fokus på ledarskifte i både USA och Kina”

SHB Råvarubrevet: ”Fokus på ledarskifte i både USA och Kina”

Efter en ny vecka med blandade makrosignaler är vi någonstans mellan neutrala till positiva till risk-sentimentet. Riskrallyt drivet av QE3 förstärker makro, speciellt i USA men förväntningarna på den globala återhämningen har skruvats ner de senaste veckorna, kanske för mycket och det finns möjlig-het till positiva överraskningar i närtid. Vi tror att valet i USA och ledarskiftet i Kina plus rapport sä-songen håller uppe riskviljan de kommande veckorna. Valet i USA tar bort fiscal cliff diskussionen ur fokus vilket är positivt för riskviljan.

Våra vyer
Våra vyer

BASMETALLER
Har vinden vänt för metallerna?
Efter två veckor med fallande priser på basmetaller har priserna vänt upp denna vecka. Vårt basmetallsindex är upp 1,95 % sedan måndag. Onsdagens besked om bättre än väntad byggaktivitet i USA fick metallerna att stiga på förväntningar om större efterfrågan. Dock vände samtliga metaller ned under fredagen och suddade ut mycket av veckans uppgångar.

Vi har även deltagit på årets LME-vecka som ägde rum under veckan. om vi sammanfattar kontentan av årets LME, så väntar alla på vad som ska hända i Kina efter ledarskapsskiftet. De presentationer som gavs var alla slående lika till innehållet; Kina, Eurokrisen och USA:s fiscal cliff dominerade utan att ge något banbrytande på endera tema. Du som prenumerant kan läsa en separat rapport från LME-veckan som bifogats i utskicket. Vi går från att vara neutrala på basmetaller till något positiv.

ADELMETALLER
Fortsatt strejk i Sydafrikas gruvor
Vi lägger ytterligare en vecka med små rörelser bakom oss. Handelsbankens ädelmetallindex har stigit med knappa 0,6 %. Guldet handlas på 1 % lägre priser än förra veckan till följd av bättre än väntat ekonomisk data från både USA och Kina. Vi behåller fortsatt en positiv syn för denna sektor, där centralbankernas stimulanspengar är det främsta skälet.

I Sydafrika fortsätter guldgruvorna kampen att förmå sin arbetskraft att återvända i arbete. AngloGold, 3:e största producenten av guld, har sedan strejken startade den 25 september förlorat 90 000 uns i produktion.

15 000 arbetare av Gold Fields, den fjärde största producenten, strejkar fortfarande. En del arbetare är åter i arbete vid Gold Fields gruva i Beatrix , men det är för tidigt att avgöra om strejken där har kommit till sitt slut. Rapporter om våldsamheter vid flertalet gruvor verkar inte upphöra.

Priset på olja har pressats under veckan och handlas nu på 112,20 USD/fat, vilket är 2,2 % lägre än samma tid förra veckan.  Källor inom industrin hävdar att Saudiarabien producerade 9,77 miljoner fat/dag under september månad. Det är nära till de 10 miljoner fat/dag som pumpats upp under de senaste månaderna. Detta uppväger effekterna av EU:s hårdare sanktioner mot Iran som godkändes 15 oktober. Amerikanska oljelager visade på stigande lager,  2,9 miljoner fat mot förväntade 1,5 miljoner fat.

Elmarknaden och första kvartalet 2013 handlas upp strax under 2 procent denna vecka efter att väderprognoserna slagit om till ett kallare scenario samt stigande priser på både gas och tysk el. Ett ökat intresse för utsläppsrätter efter signaler om att EU-Kommissionen kommer att verka för att minska utbudet framöver. EU-Kommissionen släpper sin nästa rapport den 14 november och allokeringen ser att minska med antingen 400m, 900m eller 1,200m ton och man förväntas dessutom lägga fram en plan för ett globalt direktiv. Utsläppsrätterna har nu stigit med närmare 9 procent på en månad. Annars är det mest fokus på väder (senaste prognos 2-3 grader under normalt för de kommande 10-dagarna) där lägre temperaturer till viss del balanseras av en god tillgång på vatten. Energibalansen visar på ett överskott om ca 10 TWh.

LIVSMEDEL
Torrt för höstvetet i USA
Terminspriser på vete har i veckan gått upp i Chicago men ned något i Paris. Än behövs det mer regn på det nysådda höstvetet i USA, en del småskurar då och då lindrar dock situationen något. Även i Australien är det mestadels torrt för vetet, endast små regnmängder har fallit i de västra och de sydöstra delarna av landet – merparten i marknaden börjar nu förvänta sig en australiensisk veteproduktion ner mot 20 miljoner ton, att jämföra med USDA:s senaste uppskattning om 23 miljoner ton.

I Europa råder mestadels torrt väder nu (även om det knappast känns så i vissa delar av Sverige), vilket gynnar återstående sådd. Inte mycket av den europeiska sådden kvarstår nu, generellt sett har sådden avklarats väl men det myckna regnandet i Storbritannien, som tidigare skapat stora problem med skördearbetet, orsakar nu även ganska stora problem för sådden. De ryska lantbrukarna önskar mer regn, inte minst på grund av högre temperaturer än normalt för säsong-en. I Ukraina har det däremot regnat något för mycket, vilket skapar vissa problem med återstående sådd.

Väldigt mycket negativt är nu inprisat i dagens nivå och vi förväntar oss viss svårighet för priserna att nå så mycket högre. Långsiktigt är det svårt att se varför dagens nära rekordhöga priser ska hålla i sig – även om väldigt mycket kan hända till dess.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto