Home > SHB Råvarubrevet: ”Preliminär Kinesisk PMI på 50.4”

SHB Råvarubrevet: ”Preliminär Kinesisk PMI på 50.4”

Veckans dataskörd signalerar att den inhemska tillverkningsindustrin bottnar ut och indikativa PMI siffror kommer in på 13-månaders högsta nivå vilket ger stöd åt råvaror och metaller i synnerhet. Konsument- och bomarknad i USA ser fortsatt ljusare ut. Industrin släpar efter i återhämtningen, sannolikt mer påverkad av finanspolitisk osäkerhet samtidigt som lagerdata (destillat) ger stöd åt oljemarknaden.. Europa fortsätter att fästa sitt hopp till en lösning på skuldkrisen vilket skickar upp euron på tre veckors högsta mot dollarn.

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX
HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX

BASMETALLER
Positiv Data för Metaller

Basmetallerna handlas oförändrat över veckan. Aluminiummarknaden tyngs något av säsongsbetonad inaktivitet där man betar av lager inför årsskiftet men kostnadssidan ger stöd åt nuvarande prisnivå och vi förväntar oss något stigande priser framöver. På Nickelmarknaden riktas allt fokus på de årliga förhandlingarna kring Europeiska och Asiatiska premier och även Kopparmarknaden står lite stilla och inväntar benchmark-förhandlingarna mellan ledande Codelco och deras asiatiska kunder. Zink får stöd av den säsongsmässiga priseffekten på stålmarknaden som vi tror kan fortsätta in mot årsskiftet.  (stålkonsumenter köper typiskt sett mindre volymer i en fallande trend för att sedan accelerera inköpen när pristrenden vänder). På Kopparmarknaden noterar vi att Kinas TV produktion stiger med 30 procent YoY, Kinesiska TV apparater står för 6 procent av landets koppar konsumtion och närmare 2,3 procent av den globala koppar konsumtionen.

Aluminium (3 mån, LME)
Aluminium (3 mån, LME)
Koppar (3 mån, LME)
Koppar (3 mån, LME)

ÄDELMETALLER
Fiscal cliff fortsätter att dominera

Den gångna veckan har varit en stark vecka för ädelmetaller där silver noterat ett månadshögsta och handlas i skrivande stund på 33,51 USD/oz, 3.4 % upp från förra veckans stängning. Även guldet har haft en stark vecka och handlas på 1731 usd/oz  1% upp. Fortsatt fokus på Fiscal Cliff har pressat dollarn till lägre nivåer under veckan, och en överenskommelse mellan demokrater och republikaner ser inte ut och vara nära till hands. Detta i kombination med oktoberdata från IMF som visade att flera centralbanker i världen ökat sitt innehav i guld kraftigt har under den gångna veckan drivit priser på ädelmetaller. Platinagruvorna i Sydafrika är åter i bruk vilket har ökat tillgången på metallen, detta till trots så handlas Platina på 1579.60 USD/oz  1.1% upp från tidigare veckas stängning..

GULD (SPOT)
GULD (SPOT)
PLATINUM (SPOT)
PLATINUM (SPOT)

ENERGI
Vapenvila balanseras av svag lagerdata

Riskpremien på oljan minskade något efter vapenstilleståndet i Gaza samtidigt som marknaden balanseras av amerikansk lagerdata vilken kom in 1.5 miljoner fat under marknadens förväntningar. Även om råoljelagren är över normalen för perioden ser det betydligt värre ut på destillat och uppvärmningsolja i synnerhet, speciellt eftersom vi nu går mot en period av hög förbrukning i Nordöstra USA. Oljan handlas nu i nivå med bankens prognos på 110 dollar för 2013 (114 dollar för 2014). Elmarknaden och första kvartalet 2013 faller tillbaka en halv procent och sentimentet är fortsatt svagt till följd av det varma och våta vädret. Energibalansen ser ut att förbättras med ytterligare 1 TWh till ca 8 TWh efter vecka 48. Fokus för den korta kurvan förblir på temperaturen och även om prognoserna signalerar några kalla dagar mot slutet av nästa vecka bör vi landa på 1-2 grader över normalt vilket inte kommer lyfta marknaden. Ett visst stöd från marginellt stigande kolpriser men i övrigt behövs riktig kyla för att elmarknaden ska röra på sig så fortsatt neutral till sälj.

Brent Januarikontraktet 2013
Brent Januarikontraktet 2013
El Kvartalskontraktet Q1 2013 (Underliggande för SHB Power Index)
El Kvartalskontraktet Q1 2013 (Underliggande för SHB Power Index)

LIVSMEDEL
Försämrade förutsättningar för vetet

Terminspriser på vete är i stort sett oförändrade sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Delvis som följd av går-dagens Thanksgiving Day i USA, för många följt av en ledig fredag, har veckans handel varit väldigt lugn. Det amerikanska höstvetet har fortfarande inte fått några större regnmängder, endast småskurar har fallit i en del områden. Skicket på grödan är rekorddåligt och väderutsikterna framöver ger inga större hopp om en snar förbättring. I Argentina har vädret generellt sett blivit lite torrare och varmare, vilket gynnar pågående skörd av vete. En del regn-skurar kommer då och då men överlag kan skörden fortgå utan större problem, det torra vädret väntas dessutom bestå i alla fall en bra bit in på nästa vecka. Även i Australien är det generellt sett fortfarande torrt och skördearbetet går framåt, lite regn faller i väst men någon större nytta för tidigare torkdrabbade grödor lär det nog inte göra. Ukraina och Ryssland blir allt kallare och vetet ser ut att gå in i vintervila i ett tillfredsställande skick, delar av Ryssland har varit lite väl torrt men det är de för vete sämst avkastande områdena som drabbats. I EU är det generellt sett ganska torrt, regn har dock fallit i väster och återigen mest i Storbritannien. Viss sådd verkar pågå fortfarande men helt klart är det nu sent och den slutliga arealen kommer bli mindre än tidigare planerat. Med ytterligare försämrade förutsättningar för nästa års skörd bör en eventuell nedsida vara väldigt begränsad på kort sikt. En bra start på grödan är givetvis att föredra men mycket kan hända tills nästa års skörd, helt klart är oron stor för det amerikanska vetet men vi har sett förr att de höstsådda grödorna återhämtat sig väl efter vintern.

Vete (Matif, generiska terminer)
Vete (Matif, generiska terminer)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto