Home > Siffror från detaljhandeln i USA missar förväntningarna

Siffror från detaljhandeln i USA missar förväntningarna

Den månatliga detaljhandelsrapporten för Core-segmentet i USA för 2020 var en besvikelse. Marknaden förväntade sig en ökning med 1% men fick istället 0,7%. Skulden i liknande fall hamnar ofta på prognoserna. Om prognoserna är orealistiska blir det faktiska resultatet ofta lägre än prognosen. Av denna anledning är det alltid bäst att tolka den faktiska datan baserade på föregående rapporter.

Om man gör det blir det ännu värre, av två orsaker. Först och främst reviderades föregående data lägre. För det andra var ökningen på 0,7% endast hälften av föregående månads tillväxt på 1,3%. Core-segmentet saktar därmed ned, och det är inte ett bra tecken för en ekonomi, framförallt när den befinner sig i återhämtningsläge.

Hur ska man tolka detaljhandelsrapporten?

Det största problemet med detaljhandelsrapporten är att den visar hur det står till med den amerikanska konsumenten. Detta är av högsta vikt för ekonomisk återhämtning, och negativa siffror för konsumtionen kan endast innebära två saker, och båda har negativa konsekvenser.

En tolkning är att konsumenterna inte har några pengar att spendera. Man kan tänka sig att folk har svårt att få saker att gå runt efter att det finansiella stödet från regeringen upphörde, framförallt med tanke på den höga arbetslösheten.

En annan tolkning är att besparingsgraden ökar. Detta står i kontrast till den första tolkningen, men kan vara ett stort hot för den penningpolitik som har satts av Fed. Då Fed håller på med finansiella lättnader för att stimulera ekonomin innebär högre besparingsgrad att pengar inte cirkulerar tillräckligt snabbt. Om pengarna inte rör på sig blir det svårt för ekonomin att prestera.

På tal om Fed så levererade de ett intressant budskap under gårdagens FOMC-möte och på den efterföljande presskonferensen. Under presskonferensen upprepade Fed:s Powell flera gånger att den amerikanska ekonomin behöver mer stöd i form av direkta pengar i befolkningens plånböcker. Medan detta inte uttalades kändes det som att Fed:s prognoser räknade in framtida stödpaket från den amerikanska kongressen.

Detta är inte svårt att tänka sig med tanke på att pandemin fortfarande är här. Konsumtionen förväntas därmed att förbättras inom de kommande månaderna, och det blir siffror från detaljhandeln som först bekräftar detta.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.