Home > Morgonrapport: Blandade signaler på olika tidshorisonter, avgörande läge på kort sikt

Morgonrapport: Blandade signaler på olika tidshorisonter, avgörande läge på kort sikt

Asiatiska aktiemarknader uppvisar en mestadels svag utveckling på onsdagen. Bank of Japans Tankanrapport kom in något svagare än väntat, konjunkturrapporten antyder ett i stort sett oförändrat konjunkturläge i stället för den väntade uppgången, och investeringsplanerna har justerats ned. I Kina steg däremot industri-PMI något oväntat till 50,1 i mars från 49,9 i februari (väntat 49,7). Det signalerar en viss återhämtning för industrin efter nyårsfirandet i februari, men tjänste-PMI sjönk samtidigt till 53,7 i mars, från 53,9 i februari.

I Lausanne fortsatte förhandlignarna om Irans kärnteknik en stund efter deadline vid midnatt. När mötet ajournerades omkring klockan 1.30 hade inget avtal nåtts, men kommentarer från Ryssland/Iran var hoppfulla om att ett avtalsutkast ska kunna börja formuleras på onsdagen. Signalerna från USA/Europa var mer återhållsamma, men enligt åtminstone en företrädare återstår det mycket att lösa innan de båda sidorna kan nå en överenskommelse.

Onsdagens USA-agenda bjuder på ADP-mätningen av sysselsättningen i den privata sektorn i mars samt industri-ISM för mars och bygginvesteringar i februari. Även i Europa står industri-PMI för mars i fokus på onsdagen, med definitivt utfall för euroområdet kl 10, och för Storbritannien kl 10:30. I Sverige redovisar SILF/Swedbank sitt svenska industri-PMI kl 8:30.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Köparna inledde gårdagen med ett halvhjärtat försök på att forcera 1690 men utan större framgång. Istället drog en säljvåg ner priset på OMXS30 till vårt stöd 1666. De senaste dagarnas handel är än så länge en fortsatt intakt stigande trendkanal efterföljande torsdagens rekyl i förra veckan. Vi kan på intradagsdiagrammet se hur säljarna förmår pressa priserna i mindre utsträckning för varje gång och såvida den kommande dagen inte blir ytterligare en dag i rött så tyder detta på en alltjämt ökande efterfrågan de senaste dagarna.  Samtidigt befinner vi oss fortsatt i en påbörjad nedgångsfas från noteringar ovanför 1700, med MACD som pekar på sälj, tills dess att priset återfår styrka och därefter lyckas forcera toppnoteringen på 1720.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

En central del av tillvägagångssättet för att avgöra trendriktning är att granska flera tidshorisonter. På lång sikt är vi otvivelaktigt i en stark upptrend vilket syns på dagsgrafen över ett års utveckling i OMXS30. Det vi nämner om påbörjad nedgångsfas från toppnoteringen 1720 är en kortare tidshorisont än vad som brukar benämnas medellång sikt, men bjuder på en tydlig omställning i prisdynamiken. Till sist får de högre topparna vi noterade i intradagsgrafen och nämnde tidigare därmed tolkas som kort sikt. Vad vi ofta ägnar oss åt i morgonrapporten är helt enkelt att vara uppmärksamma på när riktningen väl skiftar. Vi hänger upp prisnivåer som signaler för att bekräfta en viss hypotes. I nuläget är denna hypotes att rekylen från förra veckan är endast just en rekyl och att nedgången är tillfällig. Vi vill helst se att 1666 lockar köpare men ser inte chanserna som särskilt goda, vi börjar bli nervösa om 1655 bryts, och vi vill definitivt inte se noteringar kring 1640 för att vi ska bibehålla inställningen på nya toppnoteringar under april.

I ett läge där analyshusen förutspår vinstökningar för svenska bolag och på så sätt rättfärdigar en högt värderad Stockholmsbörs är läget annorlunda på andra sidan Atlanten. Analytiker spår nu enligt Bloomberg, för första gången sedan 2009, minskade vinster för bolagen inom S&P 500. Medan många svenska bolag får draghjälp av en starkare dollar är situationen den omvända i vinstprognoserna för amerikanska bolag.

Den preliminära KPI-mätningen för EMU försvagade igår euron ytterligare mot dollarn, men gjorde inte något större avtryck på aktiemarknaden. KPI-inflation steg som väntat till -0,1 % i mars från -0,3 % i februari, kärninflationen sjönk dock till 0,6 %, från 0,7 % månaden före, i stället för att vara oförändrad som analytikerna räknat med. På annat håll toppade Storbritanniens BNP förväntningarna efter att ha stigit 0,6 % under fjolårets sista kvartal, jämfört med kvartalet före och med 3,0 procent från ett år tidigare enligt definitiv statistik. Preliminära siffror och förväntningarna pekade mot +0,5 respektive 2,7 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI mars
Väntas ha stigit till 54,2 i mars jämfört med 53,3 föregående månad. KI-barometern för tillverkningsindustrin sjönk dock i mars, bland annat efter sämre produktionsplaner. Företagens orderstocksomdömen var däremot något mer positiva i mars.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) mars
Det preliminära utfallet visade en fortsatt uppgång till 51,9.

kl 14.15: USA: ADP sysselsättning privat sektor mars
Väntas ha ökat med 225.000 sysselsatta. En indikator inför fredagens officiella jobbrapport som haft större träffsäkerhet på senare tid.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI mars
Industri-PMI väntas ha sjunkit ytterligare något till 52,5 från 52,9, den femte månaden i rad med nedgång.

”Vi förväntar oss att inbromsningen i ISM:s industriindex ska fortsätta i mars. Index för nya order har sjunkit mer än 10 punkter de senaste fyra månaderna och hårda data från USA:s varuproducerande sektor förefaller att ha gått in i ett svagare läge. Regionala undersökningar hittills har sjunkit i mars, vilket pekar på fortsatt svaghet”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade ett väldigt starkt första kvartal med en nedgång på tisdagen, med storbankerna som ett kollektivt sänke. Även på kontinenten präglades de stora aktieindexen av vinsthemtagningar.

OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på 1.668. Omsättningen i Stockholm uppgick till 18 miljarder kronor på tisdagen.

”Börsen surnade till lite på eftermiddagen och det är främst bankaktier som tynger, sektorn går också svagt i Europa. Vi har en försiktig inställning till bank eftersom utdelningarna nu är avskilda vilket varit den största attraktionskraften för aktierna. Vår tro är att bankerna kommer få det svårt i rådande lågränteläge”, sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

I övriga Europa backade FTSE100 med 1,5 procent i London medan DAX sjönk 1,0 procent i Frankfurt. För kvartalet noteras de bägge indexen för uppgångar på 3,3 procent och 22 procent.

På hemmaplan stängdes böckerna för det första kvartalet med en uppgång på knappt 14 procent för storbolagsindexet.

Största bidragande orsak till tisdagens trista indexutveckling var storbankerna. Medan SEB, ned 2,6 procent, backade mest hade Nordea, mot bakgrund av sin storlek, störst negativ påverkan på index med sin nedgång på 1,9 procent.

Boliden behöll förmiddagens jumboplats med minus 3,2 procent. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för gruvaktien, som stigit nära 37 procent i år, till behåll.

Electrolux och H&M var enda aktier på plus inom OMXS30-index med sina uppgångar på 0,3 procent och 0,2 procent.

Hexagon vände minus till plus 2,5 procent efter att mätteknikbolaget aviserat nedskärningar i Schweiz och USA för att motverka negativa effekter från valutarörelser.

”En aktie som vi varit positiva till länge är Hexagon som stiger på ett besparingsprogram. Bolaget är också vinnare på de stora stimulanspaketen i Kina som häromdagen drog upp järnvägs- och byggaktier rejält, de är kunder till Hexagon”, kommenterade Esbjörn Lundevall.

Inom oljesektorn var det fortsatt rött. Lundin Petroleum sjönk 1,8 procent medan Africa Oil tappade en knapp procent. Flera insynspersoner, däribland vd, har sålt aktier i Africa Oil. Tilläggas bör att berörda personer nyligen tecknat aktier via optioner i bolaget.

Aktietorgsnoterade NFO Drives har fått en av sina omriktare godkänd för försäljning på den amerikanska marknaden vilket hjälpte aktien knappt 10 procent högre.

Morgonens aviserade riktade nyemission i Diamyd, om 15 miljoner kronor till kursen på 7:50 kronor, bidrog till att aktien stängde 33 procent lägre till kursen 9:20 kronor.

Tisdagens överlägset mest volatila aktie var Aspiro, som befinner sig under uppköp av Project Panther med hiphopstjärnan Jay-Z i spetsen. Handeln i aktien stoppades totalt tre gånger. Det första handelsstoppet gjordes efter att aktien nått nivåer om som högst 12 kronor, närmare 1.000 procent över de 1:05 kronor som budet lyder och som aktien kommer att lösas in till. Sista stoppet skedde på eftermiddagen vid kursen 3 kronor.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1667,73
3697,38
11966,17
6773,04
2067,89
4900,89
19053,73
25064,63
1,0788
9,2655
8,5898
47,50
55,06
-1,15%
-0,82%
-0,99%
-1,72%
-0,88%
-0,94%
-0,77%
0,66%
0,45%
0,08%
-0,36%
-0,21%
-0,09%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.