Home > Signifikant SNB CHF-ingripande kan ligga bakom oss – för tillfället

Signifikant SNB CHF-ingripande kan ligga bakom oss – för tillfället

Den schweiziska riksbanken (SNB) är en av de mest enigmatiska och oförutsägbara bankerna i världen, och de ingriper aktivt på valutamarknaden, vilket påverkar den schweiziska francen negativt. En gång ansvarade de för att ändra tradingindustrin på nätet genom att sluta använda den fixerade växlingskursen för EURCHF, utan att berätta det för någon. Detta gjorde att ett par handelsmäklare gick i konkurs.

Ökat ingripande från SNB de senaste månaderna

SNB har länge bekämpat värderingen av CHF. Landets neutralitet gör dess valuta, CHF, till en attraktiv investering under kriser då investerare från hela världen ser det som en säker investering.

Säkra valuta hamnar i stor efterfrågan när negativa nyheter når befolkningen (exempelvis när Nordkorea testar kärnvapen, under coronavirus-pandemin etc.). CHF är en av dessa valutor, tillsammans med JPY och även USD, då den fungerar som världens reservvaluta.

SNB har inte gjort det en hemlighet att de gillar att ingripa på marknaden. Trots att de har den lägsta räntan i världen (-0,75) på CHF-insättningar (vilket innebär att investerare betalar för att ha CHF-insättningar) fortsätter det att flöda in i den inhemska valutan, något som påverkar Schweiz internationella konkurrenskraft via export.

En annan intressant aspekt med SNB är att den ägs privat. Till följd av det är dess aktier offentligt listade, vilket står i kontrast mot hur alla andra centralbanker fungerar. Detta bör dock inte komma som en överraskning med tanke på att Schweiz alltid har valt att gå sin egen väg inom såväl internationell politik som inhemska affärer.

Om vi återgår till riksbankens ingripande så köper och säljer banken på marknaden för att hindra CHF från att stiga i värde. Det handlar inte bara om en växlingskurs utan om alla. SNB ombalanserar för att behålla sin FX-portfölj på cirka 35% i USD. I nuvarande kontext innebär det att de har en påverkan på EURUSD, även om det är med viss fördröjning.

Växlingskursen för EURCHF är riksbankens svaga punkt då den stora majoriteten av dess handel utförs på den europeiska marknaden. Växlingskursen för EURCHF steg nyligen efter positiva utvecklingar för det gemensamma finansiella utrymmet i Europa, vilket innebär att SNB kommer lätta upp sina ingripanden på valutan och istället fokusera på att ombalansera sin portfölj. Om de monetära besluten fortsätter i samma riktning (att EU går vidare med gemensam skuldsättning) kan EURUSD ha en fördel i att SNB säljer USD- och EUR-optimism.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto