Home > Silver: Bubblan spricker

Silver: Bubblan spricker

Det har skrivits en del artiklar om silver tidigare:

Det många känner till är att guld sedan åtminstone 5000år tillbaka i tiden har använts som pengar och reservvaluta, medan silver historiskt  inte har en lika självklar plats, men silver har faktiskt använts som reservvaluta både enskilt och parallellt med guld på många platser runt om i världen!

Medan västvärlden använde sig av en guldmyntfot valde Kina en silvermyntfot från och med ungefär år 1000 fram till år 1935. Att Kina använde sig av en silvermyntfot istället sägs vara en bidragande orsak till varför Kina inte hade någon ekonomisk nedgång alls under 1930-talet.  Ordet bank i Kina betyder bokstavligt talat ”silver-hus”. Även Storbritannien använde silver som pengar vid några tillfällen innan guldet tog över. Engelska pund kallas fortfarande ”Pound Sterling” (som i sterling silver, silver med 92,5% silverhalt) på grund av detta.  U.S.A etablerade guld och silver som legala betalningsmedel parallellt med varandra precis efter amerikanska revolutionen. Alexander Hamilton från det amerikanska finansdepartementet och grundare av den andra centralbanken i U.S.A deklarerade att 1 uns guld skulle motsvara 15 uns silver.

Silver hängde med som reservvaluta i U.S.A ända fram till 1873 då kongressen genom en ny myntlag gick ifrån silverstandarden  till fördel för guld. Silver kom dock tillbaka efter bara fem år genom en lag som neutraliserade myntlagen från 1873 och dollarsilvermynt började präglas återigen. Silver tappade dock både sitt rykte och stabilitet på grund av dessa lagar.

På grund av en mängd nya silverfynd i U.S.A sjönk förhållandet mellan silver och guld till 40:1 i slutet av 1800-talet. De flesta länder världen över hade nu en guldmyntfot.

1933 förbjöd dock President Franklin Roosevelt allmänheten att äga guld och tog bort folkets möjlighet att utnyttja guldmyntfoten och växla in dollar mot guld. Alla tvingades lösa in sitt guld till staten, annars väntade dryga böter och fängelse. Detta betydde tekniskt sett att den amerikanska ekonomin blev satt på en silverstandard, då ingen motsvarande lag om silver blev stiftad.  Detta betydde att för varje uns silver som regeringen hade i sina valv kunde det nu tryckas upp ett motsvarande silvercertifikat som kunde bytas ut mot en särskild summa silver. Dessa certifikat kom från finansdepartementet  (U.S. Treasury) och inte från Federal Reserve som annars har monopol på att ge ut U.S.A:s skuldsedlar. Silvercertifikaten levde dock en undanskymd tillvaro i ljuset av vanliga federal reserve notes tills John F. Kennedy blev president.

När silvercertifikaten ämnades att tas bort som valuta genom en lag som gick igenom i kongressen 1963 hindrades den av Kennedy. Ville ha trycka upp mer silvercertifikat? Sex månader senare var han död. Hans död innebar  en gradvis utfasning av silvercertifikaten. Sista gången det var möjligt att byta silvercertifikat mot silver var 1968.

Silver har med andra ord tappat sin myntfots- och reservvalutastatus helt. Även om guld också har det  så håller sig regeringar och centralbanker ändå alltid med en guldreserv, utifall att. Utifall att vadå, egentligen? Sanningen är att tanken på guld som reservvaluta lever kvar.  Förra året pratades det om  att Schweiz skulle återgå till en guldstandard, åtminstone innan den schweiziska francen peggades mot euron. Schweiz var för övrigt det sista landet i världen att gå ifrån sin guldstandard vilket skedde år 1999.

Därför är silver så volatilt. Det är nu tyvärr bara en industrimetall bland andra. Den tillstymmelsen av  förhöjt värde  som silver åtnjöt som reservvaluta är borta sedan länge men tanken på  att silver ska komma tillbaka kittlar fortfarande allmänhetens fantasi. Detta är en av orsakerna till varför silver har varit så populärt hos folket. En annan orsak är tyvärr den gamla ”snitta ner sig” eller ”köp billgt”-mentaliteten bland folk. Då silver är och har varit mycket billigare att köpa än guld har folk hellre köpt silver då man får mer fysiskt silver för sina pengar.

Ett kilo silver i handen känns ju så mycket mer tillfredsställande att äga än att ha några enstaka gram guld! Därtill har vi i silver den perfekta förhoppningsfällan om att silver någon gång ska bli reservvaluta eller åtminstone komma upp till det gamla förhållandet gentemot guld på 15:1. Detta, tillsammans med allt romantiserande från allmänheten om att krascha J.P. Morgan (som har stora negativa positioner i silver) genom att köpa silver har gjort att småsparare världen över nu är fast i fysiskt silver.

Vi kan också anta att försäljningar från allmänheten inte ens har börjat då det är mycket svårare att sälja fysiskt silver än ”e-silver”. Man blir inte av med några tackor med några få musklick. Om man tittar runt på diverse forum och bloggar och pratar med folk finns intresset kvar i allra högsta grad. Lägger vi till ett stort hat från centralbanker och banker mot silver (och inte minst negativa positioner) är allt upplagt för en blåsning av allmänheten återigen.

Tittar man på diagram på silver i dagsläget kan man konstatera att det knappast finns en svagare råvara på marknaden. Vi har haft en topp som skvallrat om en bubbla, vi har en negativ trend och ett för högt pris och allmänheten i eufori. Vi får se hur långt ner det går. 20$, 10$ eller 5$ Vem vet? Det är ju inte inflation vi ska vara rädda för nu, utan deflation. Kommer en liten prisrekyl upp blir det ett bra säljläge.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.