Home > Silver: Silverbubblan

Silver: Silverbubblan

Det är åter dags att titta på silver! Sedan min första analys av silver har egentligen inte mycket nytt hänt, men det är ibland bra att titta på omständigheterna igen. 

Det som i maj såg ut att vara en bubbla visade sig också vara en bubbla. Det är egentligen relativt enkelt att känna igen bubblor både på aktie- och råvarumarknaden. Skillnaden ligger i att råvarububblor kulminerar i rädsla istället för hopp. Rädsla och hopp ser olika ut på ett diagram.

Först så sker en stor  parabolisk uppgång. När den slutar så följer en stor nedgång / toppformation med mycket högre volatilitet. Detta är huvuddragen, fast man måste ju såklart kvantifiera dem för att kunna ha någon nytta av dem.

Vad gäller silver så var ju också råvarucykeln till hjälp.

Värt att notera är såklart att de flesta råvaror enligt råvarucykeln än så länge inte har gått ner nämnvärt trots att silvret redan står i 29$/Oz. Ni kan ju tänka er vad som kan hända när både börser och övriga råvaror börjar gå ner på riktigt!

Om vi tar ett steg tillbaka så kan vi ju också se att silver denna gång nätt ock jämt lyckades gå över sin förra toppnivå på ungefär 48$ från år 1980. Då varade tjurmarknaden i silver ungefär från 1967-1980, det vill säga 13 år.

Tittar vi på silver nu så så har uppgången varat i ungefär 11 år. Déjà vu? Det enda som inte stämmer riktigt är att silver steg med 3700% då och nu med ”knappa” 1000. Annars har vi likadana uppgångsrörelser, likadana toppar (Beskrivet enligt tidigare artiklar som en ”Blow off-topp”) och liknande tidsperspektiv.

Vi har också en råvara som hela tiden har handlats ett steg framför silver och uppvisat en nästintill identisk rörelse i nutid: Bomull!

Tittar vi på diagrammet för bomull så ser vi just detta som jag påpekade ovan. Notera att bomull nu gått ner nästan direkt till sina forna toppnivåer från 2003 och 2008. Faktum är att jag kan inte komma på en endaste råvara som inte tillslut har återgått till sitt riktiga värde. Den observante lägger här märke till att detta är vanligt inom råvaruvärlden: Alla råvaror visar liknande mönster.

Beakta nu silvers uppgång och nedgång kring år 1980. Även om silver då ej direkt återgick till sina forna toppar så gjorde silver det efter två år.  De korresponderande topparna för silver nu är 8$ 2004, 15$ 2006 och 21$ 2008. Ett genomsnitt av dessa nivåer ger oss 14,6$. Det duger som riktmärke för mig. Produktionskostnaden globalt för silver ligger ju också strax därunder på ungefär 10$.

När den förra uppgången i silver tog slut år 1980 så föll silver direkt med över 70%. Kanske får vi se detta igen, även utan bröderna Hunt? Istället för bröderna Hunt så har vi nu allmänheten: Då en guldtacka är så himla dyr har folket istället satsat på att köpa silvertackor.

Det finns dock en markant skillnad mot då. Det finansiella systemet har obotlig cancer och Bernanke & Co. kommer inte sluta trycka pengar vilket betyder att om silver går dit metallen ser ut att gå kommer jag köpa lite mer av den fysiska varan.

Sedan kan man också snegla på Guld/silver. Historiskt har det gått mellan 15 och 20 silvertackor på en guldtacka av samma vikt. Med dagens guldpris skulle det innebära ett pris på ungefär 91$. Få saker är ju dock rättvisa här i världen så ha inga förhoppningar om att denna diskrepans ska försvinna i närtid.

Så vad händer kortsiktigt då? Nu pratar vi ju om silver, så det kanske går upp en bit nu med marknaden. Då säljer jag lite mer.

Det kanske går ner direkt redan nu å andra sidan. Då säljer jag lite mer. Visst låter det enkelt?

Silver (veckodiagram)
Silver (veckodiagram)
Silver 1970-1980
Silver 1970-1980
Silver - Uppgången under 1979 och fallet under 1980
Silver - Uppgången under 1979 och fallet under 1980
Silver 1970-2011
Silver 1970-2011
Realpris silver
Realpris silver
Silver - Inte justerad
Silver - Inte justerad
Bomull (veckodiagram)
Bomull (veckodiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.