Home > Självsabotage – En traders värsta fiende!

Självsabotage – En traders värsta fiende!

Få personer förstår självsabotage mer än traders. Det handlar om att man upprepar samma misstag om och om igen eller då det inte finns någon logisk förklaring till ens handlingar. Man har slutat följa sin plan.

Detta kan inte bara gälla trading utan det mesta, men trading är det område detta framträder mest i: Du är alltid bara några få klick ifrån att till exempel radera hela din depå.

Du vet kanske vad jag pratar om. Det verkar som om så fort någonting börjar gå bra hittar man ett sätta att sätta käppar i hjulet för en själv. Det är nästan som om man vill att man ska misslyckas, och ju mer man försöker rätta till det desto värre blir det.

Det värsta är att det kommer fram på ett subtilt sätt: Om man inte iakttar sig själv noga märker man inte när det sker då det kan uppkomma blixtsnabbt som ett resultat av ett påhittat problem man känner sig tvingad att lösa, men i verkligheten var allt bra innan.

Detta är ett resultat av rädsla. Rädsla för att vinna. Detta är helt omedvetet, men finns i de flesta av oss, då det ju inte är så att man går och tänker ”Oj vad läskigt det vore om jag tjänade väldigt mycket pengar”. Medvetet vill de flesta av oss att det ska gå bra, men det är ens omedvetna som styr.

Om man till exempel identifierar sig som fattig är risken stor att när man börjar få stora vinster omedvetet saboterar för sig själv. Om man misslyckas är ju allt som förut: Man stannar då på samma finansiella nivå som ens vänner och har lättare att relatera till dem till exempel.

I trading är symptomen på detta att man sätter käppar i hjulet för sig själv så fort man börjar tjäna mycket pengar, då detta skapar interna spänningar med ens undermedvetna om det går för fort.

Detta är speciellt framträdande för de som känner att det är viktigt att ta mycket initiativ: Om det inte är sönder ska man inte försöka fixa till det. Speciellt gäller detta anställda traders. Ibland händer det ingenting på marknaden som då inte lämpar sig för att handlas men som anställd måste man ju fortfarande handla och förväntas leverera; inte kan man bara gå ut och ta ledigt en vecka?

Så vad kan man göra åt det? Att vara ödmjuk inför sin egen förmåga och att iaktta sig själv i tredje person fungerar. Att vara medveten om det har också stor betydelse så att man hinner stoppa det nästa gång det händer.

Att sluta döma sig själv och förlåta sig själv för att man är mänsklig så att man inte skjuter undan det. Man kanske aldrig blir av med självsabotagekänslan, men det betyder inte att den behöver fortsätta att sabotera för en själv.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto