Home > Ska guldstandarden återinföras?

Ska guldstandarden återinföras?

Det skriver Financial Times nätupplaga och hänvisar till ett utkast till partiplattform som det republikanska partiet ska anta vid ett konvent i Florida nästa vecka.

Enligt utkastet kommer det republikanska partiet att kräva en granskning av Federal Reserve samt att en kommission ska studera ett återställande av den tidigare kopplingen mellan dollarn och guldet.

FT noterar att förslaget visar hur fem år av ultramjuk penningpolitik – och ansträngningar från den libertarianske kongressledamoten Ron Paul – har gjort att den tidigare iskalla frågan om en återgång till ”guld-som-pengar” har återkommit som en legitim del av den republikanska debatten.

Enligt kongressledamoten Martha Blackburn, som delar ledningen för plattformskommittén, har dessa frågor inte antagits enbart för att blidka Ron Paul och de delegater han lyckats samla i partiets nomineringsprocess inför höstens presidentval.

”Detta har antagits eftersom det är saker som republikanerna är eniga om. Representanthuset har nyligen antagit ett lagförslag om detta, och vi tycker att det måste göras”, sade hon till FT.

Tidningen noterar vidare att det republikanska förslaget påminner om den guldkommission som skapades av den förre presidenten Ronald Reagan 1981, tio år efter att president Richard Nixon bröt kopplingen mellan guldet och dollarn under oljekrisen 1971. Den kommissionens slutsats blev att det rådande valutasystemet inte skulle ändras.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.