Home > Ska man blanka amerikanska aktier år 2021?

Ska man blanka amerikanska aktier år 2021?

S&P 500 och andra amerikanska aktieindex ligger nära sina rekord. Är det en bra idé att blanka amerikanska aktier inför en bubbla som brister och en årtionde lång stigande trend som kommer till ett slut?

Vi vet alla att du aldrig ska ropa "Eld!" i en fullsatt teater, och det är inte min avsikt här att skicka folk mot nödutgången. Men i och med att amerikanska aktieindex ligger på eller nära sina rekord är det värt att ställa sig frågan om det är dags för en vändning. Framförallt med tanke på att de flesta nätmäklarna gör det lika lätt att satsa på sjunkande priser (genom att ”blanka”) som det är att satsa på stigande priser (genom att köpa).

Om du tror att den årtionde långa stigande trenden, som bara tillfälligt plågades av coronaviruspandemin, är på väg att närma sig ett slut så kan du överväga att aktivt blanka aktieindex.

För att vara tydlig är fokus här på amerikanska aktieindex som har stigit till stratosfären, och samma sak kan inte sägas om Storbritanniens FTSE 100-index som inte ens har återgått till nivån före pandemi.

Hur och var du kan blanka amerikanska aktier idag?

Ett sätt att blanka amerikanska aktier utan att behöva välja enskilda förlorare är att ”sälja” amerikanska index som S&P 500, Dow Jones Industrial Index och Nasdaq-100, vilket du kan göra via dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Vad är amerikanska aktieindex?

Dow Jones Industrial Average är ett index över de 30 största amerikanska aktierna, som mycket väl kan visas på din mäklares webbplats under ett annat namn som "Wall Street".

Nasdaq-100 är ett index över de 100 största icke-finansiella (främst inom IT) företagen som är listade på Nasdaq-börsen, vilket mycket väl kan kallas något annat som "US Tech 100" på din mäklares webbplats.

S&P 500 är ett index som spårar 500 storföretag som är listade på amerikanska börser, och din mäklare kan ge det ett annat namn som "US 500" eller "SPX 500".

Ska man blanka amerikanska aktier just nu?

Syftet med detta inlägg är att berätta att du KAN blanka amerikanska aktier genom att sälja amerikanska index via en nätmäklare, men inte nödvändigtvis att du SKA. Flera framgångsrika investerare tycker dock att det är något du kan överväga.

Enligt onlinerapporter anser GMO-grundaren Jeremy Grantham att vi bevittnar en "fullfjädrad episk bubbla". "Rich Dad Poor Dad"-författaren Robert Kiyosaki och handelslegenden Stanley Druckenmiller delar en liknande uppfattning. Och VD och Chief Investment Officer för Richard Bernstein Advisors, samma namn Richard Bernstein, sa nyligen till CNBC:s Trading Nation: "Vi befinner oss mitt i den kanske största bubblan i min karriär."

Michael Burry, en av huvudpersonerna i filmen "The Big Short" tjänade flera miljoner dollar på att blanka värdepapper inför den senaste finanskrisen, har beskrivit dagens marknader som "den största spekulativa bubblan genom tiderna".

Du kan vara som Burry, men kom ihåg att han har sagt något liknande sedan åtminstone 2019.

En prisprognos för amerikanska aktier 2021

“Det är mycket svårt att föra förutsägelser, särskilt angående framtiden.” Så sade den danske fysikern Niels Bohr.

Även om vi inte kan förutsäga när den amerikanska aktiebubblan spricker, kan vi överväga hur långt aktieindex tenderar att falla när de väl vänder nedåt. Efter .com-kraschen förlorade Nasdaq-100 cirka 80% av sitt värde, vilket om det upprepas idag skulle ta det från cirka 15 120 till 3 024. Under finanskrisen 2007/08 sjönk S&P 500 från cirka 1 530 till cirka 735 för en förlust på nästan 50%.

Som Mark Twain sägs ha sagt, "Historien upprepar inte sig själv, men den rimmar."

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto